Friday, December 16, 2011

Kumpul Kekuatan

Menjelang 2012...


di saat itu..
mungkin di darat atau di laut..
sedar komitmen makin bertambah2..
i need to do something..
for our future together...
mari mengumpul kekuatan..
utk itu dan ini..
kerana itu keperluan..
juga sedikit kemahuan..
demi kebahagiaan hakiki..
yg dicari2 dan tercari2 selama ini..
aku menadah tangan tanda syukur..
padaMu ya Allah..Maha Pengaseh Penyayang..
Alhamdulillah.. :D

Thursday, November 3, 2011

Think Right Think Positive

Since high school i was exposed to this words.

"be positive in all situation" - Tuan Hj. Razali Mamat (Headmaster at SMKAP)

Nowadays i found that, not everybody especially Malay as i concern poses the good attitude and behavior; not really think as positive as we should be.



This phenomena make me hardly walk-talk on the conversation made wherever thing always turn out with unsuspected result despite common need.

The question is why? I do believe with the right exposure and the right guardian from responsible person or in other words from every single of us will engender to all people standing out there; the right happiness with the right-mindset and equipped with good attitude.

There is also pre-mature time before becoming mature that one day will be recognized from people around. Be patient and do not simply mess thing until you know what you are dealing with. Respect and honor to those who eligible for that.Show them appreciation and adulation for their concern towards novice like us who may address the same-cycle-experience in life.

And they used to say, "When we die and become dust and bones, are we indeed to be resurrected? 56:47

Let us be thankful and try our best to keep improving our life towards better lifestyle, desire-living and be the right people at the right conversation and hopefully with the right end-result-supposed-to-be.

Wednesday, November 2, 2011

Perjalanan

O mankind, fear your Lord, who created you from one soul and created from it its mate and dispersed from both of them many men and women. And fear Allah , through whom you ask one another, and the wombs. Indeed Allah is ever, over you, an Observer. 4:1



O you who have believed, fear Allah and believe in His Messenger; He will [then] give you a double portion of His mercy and make for you a light by which you will walk and forgive you; and Allah is Forgiving and Merciful. 57:28



Say, "If the sea were ink for [writing] the words of my Lord, the sea would be exhausted before the words of my Lord were exhausted, even if We brought the like of it as a supplement." 18:109



words become less and less.silent and quite.manusia dijadikan hatinya berbolak balik.resah pada dugaan dan ujian kehidupan sementara.ssungguhnya dengan mengingati Allah hati menjadi tenang.astaqfirullah.

Monday, October 31, 2011

Bunting?

Semoga hidup bahagia ala2 kesah dongeng?

Bunga Manggar?

Tak tahu la bunga manggar tu gano..pehe2 jah la..
attach bda ni mungkin??





err..lupe nk crop..layan..esok g ofis!zzzZZz

Sunday, October 30, 2011

Guestbook

Bahang itu makin terasa..
wahaha..mengalahkan gadis2 menanti hari bahagia..

erkk..dah siap..mane mau print ni?time's running out! grrr~~!!!









cap ayam pn cap ayamlah..janji aku wat sndri..wahaha..zZZz..
esok hari ahad yg tenang..weken d ofis!

Friday, October 28, 2011

Hilarious..wakakaka

now they are talking knowledge is nothing without action.when i say it before they simply ignore it.there is people who does not know how to appreciate people. if years are matter, ages are matter, look at yourself before u look at others.mundane matter.btw yes u are the best! so what? like i care?

Saturday, October 8, 2011

Keberkatan

ya Allah ya Rahman ya Rahim,
benarkanlah aku,
izinkanlah aku,
sentiasa bersama petunjuk dan perlindunganMu.


Aku insan biasa,
leka dibuai dunia akhir zaman,
lemah dan tak berdaya,
tanpa kekuatan dari ya Maha Kuat.

ya Allah.ya Allah.ya Allah.
Segala puji2 buatMu,
yg Maha Agung, Maha Kaya, maha menjadikan apa sahaja yg Engkau kehendaki,
aku bersyukur dengan setiap nikmat yg singgah dlm hidupku,
kerana aku tahu itu yg Engkau mahukan,
dan kerana aku tahu ini adalah yg terbaik untuk aku.

Thursday, September 22, 2011

Wednesday, September 21, 2011

Confuse!

Nak duit lebih or nak masa dgn family?
really gimme headache pondering its pros and cons..

manusia ni tamak nak byk duit dan nak jugak masa dgn family!

tapi..tapi..opportunity comes only one!cmane ni??adoii adoii
klu aku pilih time dgn family..cukup2 mkn je la..

klu aku pilih duit lebih..kata org syg bini tinggal2kan..wahaha
tapi...tapi...klu tya org yg dh kawen..dorg xnk dan xsuka offshore lama2..

cmane ni?confuse btol..life is always about pick an option!


ade member suruh istiqarah..huarghhhhh..

there is always two option..and because of always two, making decision seems really2 difficult and remind me to story road not taken again..and again...pain!

Sunday, September 18, 2011

Wheel Balancing

Men are from Mars, women are from Venus. The cliche statement everyone knows and i know also but still.. i make a mistakes which is sometimes there is simple2 thing i should not do and as of result from that give a immense impact on relationship between man and woman. Today, to all women, i would like to say truly sorry from the bottom of my heart ^^


-sometimes women will take the black instead of the red!


Generally, how much time do u need to 100% comprehend people? I do believe the answer is NO and only NO! much much more but u never can say enuf haha. Is that true?

So what u should do? The only thing u should do to act brilliantly without slice even a small piece of your heart is do the other thing else. Take care of your emotion and shape your behavior to be a good person. Be yourself is not as simple as how u think of.

The good thing is...tettt.. end of speech! haha..there is quote from someone that i respect, he used say to me. "An engineer knows doing work and there is no philosophy yet just deliver." I repeat NO PHILOSOPHY yet JUST DELIVER.

Which is remind me to Nike femes best quote. "just do it!" so what are you waiting for. This is the power of now concurrently we miss-looking for the best option we can choose to run our life. Wish all of u all the best and if u think u do it with love, yes it is love because u always be what u wanna be and what u think of.


p/s: u know what? am getting married! and peace is the best when u r home! lol

Monday, September 5, 2011

Perkongsian

Untuk suami renungkanlah
Pernikahan atau perkawinan menyingkap tabir rahasia
Isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah
tidaklah setaqwa Aisyah pun tidak setabah Fatimah

Justeru isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita- cita menjadi solehah …

Pernikahan atau perkawinan mengajarkan kita kewajiban bersama
Isteri menjadi tanah kamu langit penaungnya
Isteri ladang tanaman kamu pemagarnya
Isteri kiasan ternak kamu gembalanya
Isteri adalah murid kamu mursyidnya

Isteri bagaikan anak kecil kamu tempat bermanjanya
Saat isteri menjadi madu kamu teguklah sepuasnya
Seketika isteri menjadi racun kamulah penawar bisanya
Seandainya isteri tulang yang bengkok berhati-hatilah meluruskannya …

Pernikahan atau perkawinan menginsafkan kita perlunya iman dan taqwa
Untuk belajar meniti sabar dan Ridha Allah SWT karena memiliki isteri yang tak sehebat siapapun
Justeru kamu akan tersentak dari alpa
Kamu bukanlah Rasulullah saw
.. Pun bukanlah Sayyidina Ali Karamallahhuwajhah
Cuma suami akhir zaman yang berusaha menjadi soleh … amin…

Untuk Isteri pula.. renungkanlah…

Pernikahan atau perkawinan membuka tabir rahasia
Suami yang menikahi kamu tidaklah semulia Muhammad saw …
tidaklah setaqwa Ibrahim Pun tidak setabah Ayyib
ataupun segagah Musa apalagi setampan Yusuf
Justru suamimu hanyalah lelaki akhir zaman yang punya cita cita membangun keturunan yang soleh…

Pernikahan atau perkawinan mengajarkan kita kewajiban bersama

Suami menjadi pelindung kamu penghuninya
Suami adalah nahkoda kapal kamu pengemudinya
Suami bagaikan pelakon yang nakal kamu adalah penonton kenakalannya
Saat suami menjadi raja kamu nikmati anggur singgahsananya
Seketika suami menjadi bisa kamulah penawar ubatnya
Seandainya Suami sedang marah sabarlah memperingatkannya..

Pernikahan ataupun perkawinan mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa
Untuk belajar meniti sabar dan Ridha Allah SWT
Karena memiliki suami yang tak segagah siapapun
Justeru kamu akan tersentak dari alpa
Kamu bukanlah Khadijah yang begitu sempurna di dalam menjaga
pun bukanlah Hajar yang begitu setia dalam sengsara
Cuma wanita akhir zaman yang berusaha menjadi solehah … amin …

Justru itu wahai para suami dan isteri
Jangan menuntut terlalu tinggi
Seandainya diri sendiri jelas tidak berupaya

Suami & Isteri ingatlah:

Mengapa mendambakan isteri sehebat Khadijah andai diri tidak semulia Rasulullah
tidak perlu mencari isteri secantik Balqis andai diri tidak sehebat Sulaiman
Mengapa mengharapkan suami setampan Yusuf seandainya kasih tak setulus Zulaikha
tidak perlu mencari suami seteguh Ibrahim andai diri tak sekuat Hajar dan Sarah..

-Abuya Syeikh Imam Ashaari Muhammad At Tamimi-

Monday, August 15, 2011

Bukan Ramadhan Yang Begini

Start from today. InsyaAllah. No more iftar at hotel and lepaking after berbuka! I skip teraweh for several days and it make me feel uncomfortable inside.

08-08-2011 Intercontinental Hotel!


09-08-2011 Royale Chulan!


11-08-11 JW Marriot Hotel!


Berkali2 2011 Tropika Corner!


14-08-2011 Sakura Kristal!

Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna. Ya Allah, berilah aku kekuatan menghayati setiap saat Ramadhan dengan keberkatan-Mu. Bukan dengan makanan yg menghiasi detik2 indah yg begitu menyeksakan fizikal apatah lagi batin yg mendambakan alunan suara2 quranul-karim dan zikrullah hanya kepadaMu. Ampunilah aku ya Allah. Sesungguhnya aku telah menzalimi diri sendiri.

Sunday, August 14, 2011

She was born on 10-August!

No special birthday celebration for her. Because I don't want to do that so.


unfortunately I was wrote the wrong date! :P

Friday, August 5, 2011

Percaya dan Yakin

Anda boleh membina keyakinan diri dan bersikap berani untuk berjaya. Apa yang penting ialah:

1) Yakinlah Allah (SWT) sentiasa bersama anda setiap masa. Sekiranya usaha yang anda lakukan itu adalah pekerjaan yang halal dan tidak melanggar perintahNya, insya-Allah, Dia akan sentiasa bersama anda.

2) Mulakan langkah pertama walaupun anda mungkin tidak yakin atau tidak berani. Tolaklah perasaan was-was. Langkah pertama itu penting, kerana jika anda tidak memulakannya, bagaimana anda akan tahu tahap kemampuan anda?

3) Tolak pandangan negatif orang lain terhadap anda. Mungkin pandangan-pandangan seumpama itulah yang akan membuatkan anda memandang kecil kemampuan diri sendiri. Tonjolkan diri anda yang selama ini belum orang kenali. Anda berani, anda boleh dan anda mampu.

4) Jangan mudah putus asa. Anda mungkin akan menghadapi masalah dalam usaha yang anda jalankan, tetapi masalah itulah yang akan membantu anda.

***aku copy paste ayat2 itu sbb itulah maksud aku-i myself lost in pretty ugly minded***

NO philosophic, just deliver!

Sunday, July 24, 2011

Comfort Zone

Baru lepas blogwalking..huh..life life life..
masa terus berlari-lari..aku ingat sedang mengejar tp mcm merangkak2 jer~hahah
masalah juga wei bila xde masalah..so life kena ada masalah..
wahhh...comfort zone..kena kuar dari comfort zone..kena rs susah cket..
apekah?smua org tahu je psl benda neh..basis yg sgt2 basis!

lupe..harus syukur..not enuf effort..willpower needed to drive the body thru hurdles plus obstacle.ahh loser..loser...loser..life begin at year wut? tell me tell me!

dem insomnia..supper or sleep..no more studi or stado..hahahaha.. murmuring.

WAKE ME UP~! ^__^

comfort zone i hate! :D

Sunday, July 17, 2011

Emergency-kah??

How emergency is so called emergency?
apsal aku rasa nak menulis..sebab bila update status kat fesbuk rasa xde privacy...
aku suka privacy..tapi kadang2 lah...huarghhh dlm masa setahun sebulan ni..xrasa hidup dalam privacy pun..nak tawu kenapa?sabar2...

kringgggg...eh bukan begitu lah bunyi phone aku..tapi time tu aku xleh nak pick-up phone sebab aku berada dalam bilik yg paling ber-privacy kat dunia neh..haha..tapi aku pegang phone tu sebab tengah layan game smbil layan nature call.. (wahhh boleh tak?! grrr!!) siapa2 tak paham lantak korang lah!!

bila seseorang itu call aku push button end call.
pastu cepat2 dpt message. "Emergency. jawab fon"

uihh..pehal pulak dia ni...so laju2 aka cepat2 aku cuba utk keluar dari bilik penuh privacy itu..
maka terbantut lah games yg aku layan td sambil layan nature call itu..

dan apabila masuk di pintu ofis, haa aku call dia balik..pe benda emergency wei??

"wei ko tolong tgk kt ext phone aku tgk berapa no dia??ko tlg tgk dkt kabel cucuk wayar lan tuh...sebelah tu utk phone..ko tgk no dia brapa...aku tgh isi form nk pindah ofis niii...ko ingt x dlu2 ko isi form ni..bla..bla..bla..."

arghhhhhhhhhhh..ini dia ckp emergency?!!! (dalam hati je la... T____________T)

sedih kan...



TAK NAK TULIS LAGI DAH..GERAMM TAPI LAWAK AHH BDK HINGUSAN ITU!! ARGHHHHH

Sunday, July 10, 2011

Gaya Hidup Sihat

Healthy Lifestyle?
hurm..ape mau tulis..adakah gaya hidup aku sehat?
wahaa..mcm tak dan aku xbleh tulis psl gaya hidup aku..


nway still i have to do something psl news letter 1st edition bakal kuar..
sape suh jd comtte?wakaka

-stop smoking (sape xtawu mosazu smoke haa?-dem!!)
-amalkan exercise - jalan, jog, hiking? (anyone?)
-kurangkan berat badan
-bgn awl pagi..whatever u do earlier is better! even marriage!haha
-xnk stress!apsl kepala aku botak haa??aku tak stress pon oke! T__T (tba2 terasa sexy..lol!)

sbb tu senang rs ngantok..berat badan btambah and..huhh smoking which is very bad..i have to admit it but still rasa menyesal try dulu even my 1st cigar was my dad yg punye..

keje2..report2 kne settle cepat2..pastu kne arghhh draw my career path btol2...need it!
paling penting disiplin and FOCUS! *__*

Sunday, July 3, 2011

Live Life~

After one year working life...


yeay! i have no saving at all! ^^
but..i believe whatever happen to me in life always happen for goods.
ya Allah..guide me with your hidayah and save me with barakah.

Alhamdullillah..masih mampu tersenyum berjalan merentasi masa ^^

Wednesday, June 1, 2011

Apakah?

banyak yg aku tengok...ramai yg aku lihat..
manusia xpernah puas dgn ape yg dia dapat..
dan manusia xpernah ada rasa bsyukur dgn ape yg dia ada..
subhanallah!! kenapa????

ya Allah...jauhkanlah sifat2 munafiq dalam diri kami hambaMu yg mudah merasa serong d perjalananMu ya Allah...jadikanlah kami hamba yg sentiasa mengingatiMu ya Allah..yakinkan kami kekkuatan hanya dariMu ya Allah..kuatkan lah kami berjalan di atas bara akhir zaman..bimbinglah kami dgn keimanan dan keteguhan iman..hanya Kamu ya Allah..

ameen~ ^^

Thursday, May 5, 2011

SERABUT

arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
aku STRESS..dem! sgt xsuka!

ya Allah..tq Allah..teruskan yakinkanlah aku setiap perancanganMu adalah yg terbaik buatku ya Allah..yakinkan aku..cintaMu terus menerus bersamaku ya Allah..

tapi ya Allah..jgn biarkan aku lemah tanpa kekuatanMu ya Allah..
kerana di saat ini..aku merasakan lemah..semangat mula hilang..cinta mula pudar..
ya Allah...celaka setan itu...astaqfirullah..

subhanallah..alhamdulillah..allahuakbar!
Kau Maha Tahu...
Laa Thaqaf..walaa tahzan..aku yakin Allah bersamaku!

Wednesday, April 27, 2011

Sabar!

di mana kesabaranmu mosazu!
arghhh..dem2...sabar2..babi r cmni..
dunia yg gila or aku yg gila??!!

ya Allah..tolong la aku..hanya padaMu aku mohon..
ampunilah aku ya Allah..syg aku pdMu..aku tak kuat ya Allah..
ples..ples..aku xnk jd org yg tak sabar!

aku mahu sabar!
sabri mahu sabar!
mosazu mahu sabar!

Saturday, April 2, 2011

K>E>R>J>A


it is doesn't matter how much you do
but how much love u put on what you do..

Monday, March 14, 2011

Terima Kasih


Tiada kata2 dpt aku luahkan..speechless..
Dia amat bermakna dalam hidupku..
Thanks byk2 syg...

~her drawing~

Aku framekan perasaan dalam hati..
bersama2 harapan masa depan..
melangkah maju bersama..
menuju redha ilahi..
^____^

-end-

Monday, March 7, 2011

Sabri The Wiseman

sabri the wise-man..
awl2 dah dpt gelaran...
haha..mereka2 telah tpedaya dgn rupe ku yg mature ini..
bestnye trening..
the first trening within petronas kt permata...

sape suh bg teka teki mgarut..
aku jwb mgarut pn btol..lol..
wakaka..
ade duit 50sen..naik bas tambang 60sen..how?
lol..senang nk mampos soklan!

argghhhh aku penat!
jalan di kL mmg ampeh!
salah jalan benda biasa..
wahaha..sabar je la..
jem makin hari makin teruk...
smp habis gardenia yg aku bwk..
BS..gila babas!!

everyone stands up..
DO EXACTLY WHAT I DID!
johny5x
johny..wuuu..johny4x..
wahaha..bergelak ketawa bsama mereka...
(aku kena denda sebab masuk semenet lmbt after break)
padan muka mereka..ambik ko nk funny joke la kunun..

wahaha..
aku merasakan tekanan..
PMS - performance management system..
nyampah2...
kenapa???!!!!
arghhhhhhhhhhhh

esok lg sehari..d permata..
lps tu kne bdepan dgn bos di ofis..
dgn workload yg tah pape..
iskk..stress...cmane nk achieve stretch target??

layan je la...
sabar2..
ya Allah..sabri mau sabar..
sabri xkuat tanpa pinjaman sabar dariMu..
kesabaranku..
patutlah aku sentiasa diuji dgn sabar...
ya Allah...aku mahu sentiasa bersamaMu..mengingatiMu..
peduli ape org kata..Kau tetap Nombor SATU yg Maha Esa!

p/s: esok bsama butterfly! ^^

Saturday, March 5, 2011

Aku mahu hidup bahagia...

ya Allah yg Maha Kaya..
Kau lebih mengetahui..
yakinkan aku ya Allah..
qada qadar mu adalah yg terbaik utkku..
yakinkan aku ya Allah..
erti hidup pd memberi..
kaseh dan syg..demi cintaku kepadaMu..
yakinkan aku ya Allah..
tiada yg pahit dalam ujianMu...
semua itu hanyalah perasaan dan godaan setan naklatullah..
yakinkan aku ya Allah..
hidupku adalah milikMu..
segalanya adalah milikMu ya Allah..
tetapkanlah hati aku bersamaMu ya Allah..

hari2 yg aku lalui..
adalah hari2 pemberianMu..
maka berkatilah perjuangan yg tak seberapa ini..
dari hambaMu yg byk dosa..
yg hidupnya lemah tanpa kekuatan dariMu..
semoga aku dapat merasai nikmat bahagia..
hakikat bahagia..dalam hidup dunia sementara..

jika benar syurga dan neraka menjadi neraca ukuranMu..
jika benar dosa dan pahala menjadi pertaruhan..
jika benar setiap nafas yg aku hirup menjadi tanda ingatanMu..
yakinkan aku ya Allah..
kehidupan ini akan bermakna utk aku..
kehidupan ini akan ada ertinya utk aku..
kehidupan ini tidak sia2 dari pandanganMu..

aku menadah tangan memohon redhaMu..
yg Maha mengetahui segala2nya...insyaAllah..

kunfayakun~

Say "S" for Sabri! ^___^V

08/02 - labuan - witness function test smart well (WiFi)
10/02 - naik swisco dari ASB ke teknik berkat
02/03 - naik swisco lg dari teknik berkat ke ASB (satak black pepper yg mantap di mawilla)
03/03 - labuan airport ke klia

>>>>>>

04/03 - siakap 3rasa, kerabu campur, paprik ayam, sup campur, ayam goreng, kailan ikan masin

~with butterfly! ^^

05/03/2011 & 06/03/2011 - jeng jeng jeng..hopefully everything will be alright as plan~

Friday, March 4, 2011

Nuisance

huarghhh tekanan jiwa..tekanan perasaan..
sabri..sabri..bila la kau nak berubah..
dasar buluh betung..bukan lg rebung..keras..
sikap hari ini mempengaruhi sikap akan datang..betul ke?
aku takut..amat takut dengan kenyataan...
apekah satu hari nanti..
bila si dia aku miliki..
dia tetap bersama2 mereka..
turut sama bergelak ketawa disamping aku..
dasar hipokrit mampukah aku tersengeh melayan karenah mereka..
hahahaha..kuat jeles..bodoh la kau..
geram2...benci perasaan ini..
sampai bila ya Allah..aku benci dengan mainan perasaan bodoh ini..
aku tak nak jd hipokrit..kdg2 terpaksa demi yg tsayang..
ya Allah..kuatkan lah aku..bukan perhatian yg ku pinta..
tp sedarkanlah kami akan erti satu phubungan...
hancurkan rasa tidak dihargai dihati aku..
biarpun bukan realiti..aku mahu merasakan..
semua org menghargai kehadiran aku.. (bodoh bukan?hahaha)

aku sedar aku insan biasa..
tidak punye apa-apa..
tiada harta...
tiada paras rupa..
tidak ada satu pun yg best pd diri aku..haha
tp ada kah seseorang? yang mampu menaikan diri aku..
dikala aku sendiri men-down-kan diri aku..hahaha
utk aku berdiri..aku tahu aku juga insan seperti mereka..
tapi aku mahu melengkapkan diri..utk peneruskan perjalanan hidup ini..
hingga ke hujung sana..menemui Dia yg Maha Lengkap!

gila babas la kau ni..
tidakkah kau yakin..
manusia diciptakan sebaik2 kejadian..

hmm..patutlah..semua manusia sama..
antara kau dan mereka adalah sama...
sbb kau juga hanyalah manusia seperti mereka..
tiada beza..tiada apa keistimewaan...
takkan la kau nk bandingkan dgn binatang..
itu tonjolkan kelebihan kau?haha
manusia dgn manusia..adalah sama...

hanya Dia yg Maha Agung..
Maha Berbeza..
Maha Istimewa..

ya Allah...tidakkah Kau tahu aku amat menyintaiMu?
bimbinglah aku ya Allah..berilah aku peluang..
aku tak mahu lalai dari mengingatiMu..
dasar manusia tak sedar diri..
kenapalah kdg2 aku tewas dgn pujuk rayu setan laknatullah itu!!!

-end-