Thursday, September 17, 2009

Salam Aidilfitri

Sabri balik umah dlu..
Waa sayu btol hari nii...

Maaf klu ade silap salah..
Smg hari2 mendatang lebih bermakna..

Selamat Hari Raya.
Maaf Zahir & Batin
T_____T

Muhasabah Cinta


Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Reff. :
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Muhasabah Cinta
Album :
Munsyid : EdCoustic
http://liriknasyid.com

Wednesday, September 16, 2009

Benci!

Motivati perlu hari-hari. Tazkiyyatul-Nafs juga perlu hari-hari. Bukan melayu mudah lupa. Tetapi manusia yang mudah lupa. Memang selalu leka, lagho! Yer itu hakikat, yg perlu difahami, didalami, bukan mainan madah semata. again... HAKIKAT! T_____T

I do read books, but sometimes "that" time just left me without noticing it. No short-cut to everything, but in this new normal life - internet is quick-arghhh-tool to everything! - If u have to find some info about something straight away what do u use? -- google? wakakaka~! ^^V


My feveret site is categorised as *downloads*?? actually dah berminggu2..tp stil camtu jugak.. malas nk on ultrasuft. Tp on jugak la kdg2.. bru leh msuk blog abu saif. Tapi kdg2 lupe, stendet la manusia, xbukak ultrasuft, pkai mozila je.. tup tup.. hee.. kena blok? BENCI!! owh itu EMOSI.. weeeee waaaa aku ada test ptg ni, tp masih di sini.. zZz... byk songeh btol r sabri! ^^V

p/s: carilah kehidupan yg lebih bermakna di luar sana T_____T

Monday, September 14, 2009

Kad Raya 2009

Salam Aidilfitri buat semua! :D
Arap2 sempat lg nk pos kad raya..Wink~ ^^V


En. Zuhan.. Sori lambat pos..wakakaka.. sempat tak sempat tu hal no 2.. Yg pasti esok kalau rajin g post ofis.. erkk tak-kan nk anta by hand kat umah plak?? Jumaat ni baru nak balik rumah, memang hari last [ari wat tupakk] baru bley bukak puasa kat umah.. Waaaa 1st time tak balik rumah taim puasa! T____T

Sebab takde awek, so family dgn cikgu [mak angkat yg mmg xkan terangkat!] sahaja aku bagi kad raya taun ni.. [mcm la taun lps ade awek..hahaha] - may u all hepi always, and live with confident and im pretty sure ur morale will increase straight away when u receive that card!

Buat member2 tersayang, ampooon... sayangilah diri anda, halalkan makan minum, no hard feeling plesss - and men mercun ckit2 sudaa.. balik nantiii...tungguuuu~~~

Sementara masih di bulan Ramadhan bulan puasa bulan mulia penuh barokah ini, mari kita penuhkan hati2 dgn nur kasih! haa??

"We are what we repeatly do. Excellence, than is not an act, but a habit" - Aristotle.

Maaf Zahir & Batin ^___^

Endless

Does the test actually measure what we need for it to measure?

Those who do well on the text will also do well on the job. nais~

Owh okey.. Do well on the text! Read more! Write more! Understand more! Let boost our KSA! (knowledge, skill, abilities) and be the right people for the right job! ^^V

Sunday, September 13, 2009

Create The NEW in NOW

“I am the cause of my own experience and every experience I have given myself was perfect because it helped me to evolve and grow in the understanding of WHO I AM and WHO I CHOOSE TO BE”.

~peace ^^V

There is really only ONE question of any value, of any worth, of any importance at a given moment and it is this; “WHAT DO I CHOOSE NOW?”

That is all that matters, that is all that counts. The answer to THIS question is the key to your future. It is the fuel that drives the creative engine of your experience.

So look at any experience in your life and decide WHO and WHAT you choose to be NOW in regard to that. Do you choose to be angry? Do you choose to be sad? Do you choose to be suspicious? Do you choose do be depressed? Do you choose to be dysfunctional in your relationships? Do you choose to continue to feel victimized? Do you choose to be healed? Do you choose to live from understanding, compassion, forgiveness and love? Do you choose to live without worry?

WHAT DO YOU CHOOSE? T_____T

Saturday, September 12, 2009

May You Happy Always

"a day to remember..huuhu..lot of thanks to key,isey n sabri...:)..even br kenal pun..dah rapat cm lama kenal..herm..tenkiu2" - Siti Sarah -- her quote from fb..hahaha ^^V

Sambut besday dia tepat jam12 di pondok besh depan masjid utp bertemankan tasik dgn lampu2 yg menghairahkan..wahaha! - [gmbr2 td xde dgn aku..isk!]

~hepi besday beb!~

Meh mau jawab. Sama2.. Most welcome.. Anytime.. Huu walaupun satu kelas [5Efisien] selama 2thn kat mrsm [2002-2003], sejujurnya slps 5thn lebih xjumpa sarah, aku mmg ngaku xkenal dan xtahu - tah cmane la si sarah ni. 12/09/2009 genap la dia umo 24 tahun.

Dulu mula2 dia sms btau dia mau dtg utp mmg aku agak terkejut sbb bdk mrsm batch aku mmg tinggal aku sorg2 je kt cni. T____T -- dia smbg master beb!

Mula-mula sarah msuk cni. h1n1 nye psl, 1st week tu dia kena kuarantin. waa mmg kesian. tp xde la lame sgt pn. Tak demam tp suhu tinggi sbb mmg org yg bdarah btol2 panas - she said.

Haa hambik ko, mmg ko dipaksa aku terpaksa - ko dmasukkan dlm geng aku. sep kelate. Geng sumbak parop yg mmg besh! ^^

Watever happen ples remove all hard feelings n only hepi2 go lucky allowed! - Sekian!

Remember, the greatest gift is not found in a store nor under a tree, but in the hearts of true friends. -- Cindy Lew

Don't walk in front of me, I may not follow.
Don't walk behind me, I may not lead.
Just walk beside me and be my friend.-- Albert Camus

Let us pursuit the happiness - that Happiness is a perfume you cannot pour on others without getting a few drops on yourself -- ^^V

Tuesday, September 8, 2009

Sayu Hati -- I'm Leaving

Sudah lama aku tidak berbicara soal hati. Hati yg selalu terpedaya dengan duniawi. Ramadhan berlalu dari sehari ke sehari. Aku merasakan kepedihan yang amat.. Jauhh di sudut hati yang selalu berwajah ceria dan dianggap seorang yang kuat dan tabah tanpa sebarang masalah. Telah lama ku perhatikan diri yang dulunya kaya dengan air mata mengagumi yg Maha Esa kini kering dengan kasih dan sayang kepada diri sendiri-manusia.


Tak pernah aku lupa aku adalah hamba! Setiap detik aku adalah hamba! Gelak tawa ku untuk mereka-mereka yang memerlukan perhatian. Penatkah? Kadang-kadang merasa kasihan dengan mereka-mereka yang melakukan pelbagai helah untuk menarik perhatian orang-orang di sekeliling mereka. Hingga aku cuba menjadi seteruk-teruk manusia demi mengukir senyuman pada saudaraku di sini. Cinta hamba dan cinta manusia begitu gila, amat lucu untuk diluahan dengan baris kata-kata.

Hati berkata cukuplah sabri! Tapi hati kecilku tetap bersuara. To live rightly, to think rightly and to behave and act rightly. It's not the people but the RIGHT people. Jangan pernah menyesal dan pasti - Aku takkan penah menyesal dengan segala tindakan dan jalan takdir yang aku lalui, walaupun kadang kala kabur di pandangan mata tapi tidak pada keyakinan padaMu Tuhanku!

Maafkan aku kiranya aku bukan yang terbaik untuk bersama kalian. Untuk seketika aku melarikan diri dari rutin yang patut aku langsaikan tanpa mengira masa. Masa yang dihabiskan untuk diri sendiri, masa untuk bersama manusia, dan masa untuk bersama yg Maha Agung yg Maha Sempurna. Cinta manusia umpama daun-daun yang gugur ditiup angin. Cinta padaMu amat REAL hingga aku merasakan mahu hidup di dunia buat selamanya. T_____T

Walaupun kehidupan ini cuma sementara, terima kasih ya Allah kerana memberi ruang untuk kami memberi kasih dan sayang kepada diri kami dan saudara2 kami umat Muhammad s.a.w. Aku tahu setiap manusia yang mempunyai hati mahukan perhatian, setiap manusia yang mempunyai hati menagih kasih dan sayang. Mencari-cari erti cinta di jalan kehidupan berduri. Setiap pedih dan perit duri yang dilalui membuatkan aku merasakan kehebatan cintaMu yang sememangnya tidak diragui tanpa syarat.

Perlukah aku berterusan mencari damai abadi dan ketenangan hakiki?

"Berilah hatimu hanya untuk Allah, pasti Allah temukan padamu pemilik terbaik, hamparkan masamu seluasnya hanya untuk Allah, pasti Allah aturkan seluruh kehidupanmu sebaik-baiknya" - Hassan Al- Bana.

"Give all your thought to the body to win over the soul" - fly fly mosazu! ^^V

Sunday, September 6, 2009

U're Tagged!

Okeh..wut to do?
  1. Write 3 INTERESTING FACTS about the person who tagged you.
  2. Write 10 INTERESTING FACTS about yourself or your hobby.
  3. Tag 7 DESERVING RECIPIENTS and describe them.
  4. Inform the tagged person.


Seperti biasa.. sape2 yg tag aku nahh ai "tepek" gamba dia dlm blog neh.. disebabkan dia tgh bsenang lenang men fesbuk kat umah..inilah dia.. si izza adnan, bakal cikgu yg baruu graduate dari upsi.

Write 3 INTERESTING FACTS about the person who tagged you.

1. hari ni besday dia 06/09/2009 maka genaplah umo dia 23taun..masih muda remaja lg nii. hoho..hepi besday iza! mmg nais jwb tag time gni..mmg fact yg jelas nyata..wahaha~! nah kek! make perabihh!! hahaha~~



2. izza ni bakal cikgu tapi penah terrr-baca dia mahu jadi seorg suri rumah yg bleh "click2" fesbuk stiap hari?! fact ko gni ni?kakaka..sape2 yg berminat sila google laluh kt fesbuk! [haha promote iza! ^^]

3. seorg yg petah berkata2 - gelak besar! - sekian. [lariiii] oOopss mempunyai kepala hotak nego..klu psl bisness mmg no1. supo nge pok jig.. nani kwn baik dio - done.

Write 10 INTERESTING FACTS about yourself or your hobby.

silap besar tya psl ni.. susah!

1. luv the silent - a man of a few words..skg dah jadi a man of thousands words..pity me~!

2. hiking & camping club [HACC] - alumni la kunun..mmg haccer sejati.. [walaupn da lame xjoin] sukakan gunung, hutan, jeram, tasik, yg lasak2 smua layan.. my hacc's name - labu!

3. skg dah final sem kt utp. engineering student a.k.a budok koloh lg.. bln 11 ni insyaAllah - done!

4. ada adik bongsu yg bernama mohd raziq! miss him so much! - skg umo dah 8BULAN!

5. no one can fully understand me well because im the unexpected person - betol x?

6. tak suka org yg annoying tapi tak penah ckp pn. kwn dgn smua org. feveret dikalangan laki dan fobia dikalangan pompuan sebenarnya. [seyes ini tipu]

7. TAK SUKA ckp psl diri sndri sbb mahu low profile sahaja. T____T

8. suka baca buku2 pasal self-improvement.

9. dulu drive laju2 sbb best sgt! skg dah ikut halaju sbb byk sgt kena speedtrap + koho syg diri sendiri. bila2 masa bleh mati.

10. family the priority! member2 the majority.. a very responsible person. -- ini serius. -done.

Tag 7 DESERVING RECIPIENTS and describe them.

- kali ni xnak tag 7..sape2 yg nk buat bleh buat..lg2 yg baca post ini.. kamu smua mmg best n kewl~~ huhu - done.

Inform the tagged person.

- done.

p/s: selamat berbuka puasa!

7 skrip kehidupan

1. arah - hidayah
2. tujuan - ibadah
3. jalan - islam
4. bekalan - solat
5. dorongan - bahagia
6. penghalang - dosa
7. akhir - mati

semoga semua mendapat manfaat. ameen!

Friday, September 4, 2009

How do we get what we get in life?

We have been conditioned to believe that struggle and worry is normal. That’s just the way life is. We also see struggle and worry as “reality”. But our “reality” is not reality. It is only real because we make it real. What we call “reality” is nothing more than our own creation of what we believe to be true.

The end result is that which you really want, you get, and that which you really don’t want, you get.

In our life NOTHING HAS EVER GONE WRONG -- remove all worries and be happy..happy~~ yg petim kita hepi! hehehe :D

p/s: she might know..she might know not.. Why in the world do I create THIS! hahahaha~!

Wednesday, September 2, 2009

Jangan Mengeluh

Okeh. Ini satu luahan! Satu benda yg aku tak suka! ^^V

"Haihhh..banyaknya homework..
kejap nk buat esemen..
nak g mapley..
rasa malas membuak2...
haihh...
cmane nak buat benda ni r?
lupe r plak..
kena blaja balik r ni..haihhh..."

Ples jangan mengeluh! Kamon r guys.. ai noe it. Mmg la keje banyak.. Buat atau tak buat je.. Nak atau tak nak je.. Jangan la asyik pm aku ngadu mcm2 hal dan buat benda yg paling aku TAK SUKA -- mengeluh -- "haihhh..." Tak elok r mcm tuu.. Ples be calm. Jangan buat aku down sbb korg plesss. ai oredi hav my own business to be settled yet not! Like ai said b4 life is unfortunately simple never be~! +______+

Right now is the most important moment in your life. Do what you can, with what you have, where you are. What else? Manage ur time well. Be smarter!

- Take on less
- Limit the field
- Be more selective

Menuntut ilmu ialah TAQWA,
Menyampaikan ilmu ialah IBADAH,
Mengulang-ulang ilmu ialah ZIKIR,
Mencari ilmu ialah JIHAD.
(Al-Ghazali)

"jika kamu ingin menjadi orang yang berpandangan,maka jadilah org yang berpendirian. Sesungguhnya kerosakan pandangan itu adalah apabila kamu berbelah bagi."

Okeh, gimme ur smile..brighter ONE~! =) =) =)

Prof Datuk Dr Ismail Salleh

Prof Datuk Dr Ismail Salleh -Al-fatihah



Balik-balik dari sahur td [+- kul130 awl tol sahur] ternampak satu gambar kat gtalk..owh itu gtalk afnan..baca jap status itu:

"Prof Datuk Dr Ismail Salleh: Matanya buta tapi hatinya bercahaya; terima anugerah Guiness Book of Records sebagai orang buta pertama di dunia mendapat PHD 1) pensyarah ekonomi di Jabatan Penganalisis Ekonomi dan Dasar Awam di Fakulti Ekonomi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sejurus menamatkan pengajian. 2) Ketua Jabatan Ekonomi pada 1981. 3) Naib Canselor Universiti Kolej Antarabangsa Teknologi Twintech (IUCTT) . 4) Timbalan Ketua Pengarah Institut Kajian Strategik Antarabangsa (ISIS), 5)
"

lalu trus aku pm dia.. +_____+

sabri:
aik afnan
tu sedara ambo
arap maklum
ore kelate tuu

Afnan:
eh sungguh ko
mu thu x dier meninggal?

sabri:
yela
2pupu sebelah mak
eh
yeke?
xtawu
bila?

Afnan:
loh...
dlm mnggu lps
awal ramadhan

sabri:
sbb ape?

Afnan:
x sure.. meninggal dlm tidur wkt naik flight ke China

sabri:
ouch
tah
mak xckp xtawu~

Afnan:
huhu..
hebat dier nih
kawe pun kagum

sabri:
serangan jantung
tu ah
xpenah jmp pn sbb dia xdok kelate
huhu

Afnan:
owh..
kerja kt kl
jd senator n naib canselor
ssh kot nk kelik kelate jer

sabri:
yer2
nway thanks btau
xbce paper cmni la jdnye
+____+

Afnan:
haha.. baca ******** ari nih
ader citer psl dier
hihu

sabri:
ade2
bru bce
huu

Ya, Allah..tiba2 hati menjadi sayu..mayb mak tawu tp dia xckp, sbb beliau sedara jauh2 sebenarnye, 2,3 pupu belah mak..Semoga beliau juga ditempatkan dikalangan org2 yg mendapat pelindungan Allah s.w.t.. Rasa mcm kepala dihentak "Sabri! tu la ko xbace paper!" Minggu lepas asyik kuar je, hang out dgn mbr2..owh itu alasan. Your actions will become your reality-accepted!

lagi berita
******
http://www.omaq.org/v3/?p=220
http://firdauspharmacy.blogspot.com/2009/08/senator-prof-datuk-dr-ismail-salleh.html


Peringatan buat sabri z yg leka itu:

-If you say something, do it.
-If you make a promise, keep it.
-If you make a commitment, fulfill it.

-Always keep your word
-Be a man of honor
-Be known as a person that can be trusted absolutely, no matter what the circumstances.

InsyaAllah I will. To be a person of integrity!

"Your life ONLY becomes better when you become better." - Brian Tracy

Tuesday, September 1, 2009

Al-Fatihah

Salam takziah buat ayah angkat-ku sekeluarga di kg jerek gua musang kelantan. Smg dirimu ditempatkan dikalangan mereka yg beriman dan beramal soleh - Al-Fatihah.


-2006-

Jan06- Mula2 msuk utp, terasa kosong yg amat, so aku join event. Titian-Budi, berkampung selama seminggu di kg pilihan program tahunan utp pd waktu itu - kg jerek. 2org student utp ditempatkan dlm satu umah. Bersama mereka... Pg tadi aku dpt call, ayah telah meninggal awl pg tadi, "Daripada Engkau kami dtg, kepada Engkau kami kembali." Masanya telah sampai.


-grow up & be a good son dear-


-did u see? i make him smile!-

Budak2 dlm gmbr tu cucu2 mereka, anak2 smua dah besar. Smg mereka membesar menjadi org yg bguna, kpd diri sendiri, keluarga, agama, melayu dan negara. Kehidupan dlm kekurangan bukan satu penghalang utk berjaya kerana kita semua tahu dan sedar Allah itu Maha Kaya, Maha Adil dan kepadaMu kami2 berserah diri. Allah...Allah kena ada! Setiap hirup nafas, detik masa mengingatkan aku kpdMu yg Esa. Jgn Kau biarkan kami mati melainkan dlm agamaMu, ameen.

"There is no real excellence in all this world which can be separated from right living." - David Starr Jordan

Wake Up

Suddenly I feel weird..
Really need someone to accompany me..
In everything I do..to be my driving force..
To remind me..
That life unfortunately simple never be..
Being tired of feeling lonely..
Being tired of feel bored..
Being tired of doing nothing..
I'm dead yet not..
Somebody comes toward me..
Saying that hero lies in me..
Reminding me to be a winner again..
Never Lost & Move Forward!

Why I cannot sleep at night?
Because I already have enough sleep entire my life!