Friday, May 29, 2009

Mari Berkenalan

Bismillah,

Adakah kerana terlalu banyak berfikir, [Ingat: kdg-kdg tak perlu pun fikir satu-satu benda] atau kerana mencari-cari erti satu kehidupan, mengharapkan kefahaman, taufik dan hidayah dariNya di mana adalah hikmah pada setiap kejadian. Apakah dengan mengenali diri secara tidak langsung kita akan mengenali kehidupan? Kehidupan yang hanya sementara [persinggahan] yang sering kali diperkatakan dengan yakin akhirat itu tujuan sebenar. "Sabarlah menempuhi dugaan hidup" bak kata ayah suatu masa dulu. Ternyata hidup seolah-olah amat complicated untuk di mengertikan. [sabar-sabar..]


Adakah soal cinta yang sering menjadi tanda tanya pada setiap remaja malah pada setiap manusia? Bagaimanakah cinta yang sejati? Ada yang berkata teorinya mudah tapi praktikalnya payah. Cukup fahamkah kita dengan diri kita sendiri? Cukup kenalkah kita dengan dunia? Cukup yakinkah kita dengan Dia? Aku yakin setiap orang mahukan yang terbaik dalam hidupnya, mahukan cinta yang terbaik, berkata mampu untuk melakukan perkara dengan terbaik. Hidup umpama satu mainan yang ada menang dan kalah, soal mahu atau tidak untuk bertindak.

Ada bermacam jenis orang yang kita jumpa, orang yang buat kita happy bila bersama, dan orang yang kita tidak suka untuk berada dekat dengannya, malah terasa benci untuk bertegur sapa. Orang yang rasa bahagia, dan orang yang rasa kecewa. Orang yang menganggap semua benda simple dan orang yang anggap semua benda amat menyusahkan. Kenapa?

Marilah kita mengenal diri untuk mencapai satu tahap kematangan yang dianggap mampu memandu kita untuk terus hidup di dunia ini dengan cemerlang, gemilang dan terbilang [Eh?]. Seolah-olah "kalau di campak ke laut, boleh menjadi pulau", [kata ayah] tanpa perlu rasa ragu dan menghempas ketidakyakinan dalam diri untuk bertindak [melakukan sesuatu].

Ada orang yang keluar enjoy dan merasakan happy, ada orang yang keluar enjoy [nampak macam happy gler] tapi hakikatnya jauh di sudut hati merasakan sunyi dan sedih semacam? Haa, sila check balik diri masing-masing ^^ then Soalnya kenapa? [lagi2 soalan]

Mari mencari jawapan pada soalan yang bertubi-tubi itu..wahaha~ Kita merasakan sebegitu kerana [aik..setiap kali nak jawap soalan kena ada 'kerana' ke?oldies gler..hahah] ok, sambung balik..kerana setiap kali merasakan sesuatu kita membenarkan diri kita untuk merasa happy dan bahagia, kita membenarkan hati kita untuk membenci seseorang, kita membenarkan jiwa kita merasa kesah dan gelisah, kita membenarkan otak kita menganggap benda itu senang dan benda ini susah. [yolo dop ni? sila angguk]

Secara tak langsung emosi terusik. Jadi, JANGAN lagi kita membenarkan diri untuk menerima rasa kecewa, putus asa, down, benci, tak suka! , fedup, haih [sigh?] - soalnya mampukah kita? [Be strong! ^^]

Yang berlalu biarkan pergi, yang datang sambutlah dengan senyuman, yang bakal datang pula? Fikir-fikirkanlah eh.. Unik, hairan, ajaib, pelik, kagum, hebat, bijak, genius, mature, annoying, bosan, takde taste! whatever you name it, semua itu adalah characteristics dan properties yang ada pada setiap diri manusia yang sememangnya tindakan atau perbuatan mereka sukar untuk diramal dan sukar untuk difahami, yang sebenarnya seringkali menduga perasaan dan emosi luar biasa dalam setiap jiwa manusia normal. Usah dituding jari itu mempersalahkan sesiapa. [MAAF sangat-sangat kpd mereka2 yang pernah aku benci dan kpd siapa-siapa yang pernah sero-kesot hati dengan aku.] - Nobody's perfect!

Aku-jatuh-cinta-pada-Dia yang menciptakan manusia yang pelbagai! Aku dahagakan kasih sayang dariMu. Jangan Kau biarkan aku sepi tanpa ketenangan hati. Jika hari ini dan hari itu aku tewas dalam perhitungan menagih cinta manusia, perjalanan yang membuatkan aku lalui saat-saat manis dan jiwa pedih luka, yang dianggap beban lalu sering berkata masih-TIDAK-matang atau masih-terlalu awal untuk aku mengenali cinta, tapi hari ini aku berkata, temukanlah aku kepada dia yang emosinya dan perasaannya cinta HANYA kepadaMu.

Cinta yang aku rasakan benar-benar abadi sehinggakan apabila aku mengingati dia [penyejuk mata, penawar hati, penajam fikiran] membuatkan aku merasakan dekat, ingat & mahu bersamaMu dalam setiap ruang masa dalam hidup aku. Pimpinlah aku, keluargaku, dan kami sekalian manusia ke jalan itu, jalan yang benar, jalan ke arah cahaya-nur kasihMu Ya Allah!

Tuesday, May 26, 2009

I Luv...

Wahh, hari ini, cuaca ke kat utp redup sepanjang hari, rasa tenang sunyi sangat-sangat, maklumlah dah ramai yang balik. Jarang dapat merasai suasana mcm ni - macam kat cameron je, huhu. Rugi kpd siapa-siapa yang balik awl :D


~meh2 layan teh~

Malam ni nak siapkan slide presentation fyp..huu org lain fyp1 ramai dah present, aku lak last minit, tu la sape suh decide sendiri, mechi dept la nii, isk..tak decide lg ni, 2hari ni rilek je keje, layan LAN yang laju plus series Nobuta Wo Produce - ending cam xbest pon? Haa esok dah leh jumpa examiner & Sv, harap-harap dorg ada la, jgn balik lg, kang merana aku nye oral fyp xsetel2.. Let make it this week! Wahh, amat tak sabar nak balik Red Land, mau jumpa family, agaknya Raziq Zuhan dah membesar dengan sehat sekali..huhu ^^


~senyum (:


~comel adik abg~!

Huu, dah 2bulan eh xjumpa raziq, mak ckp jgn balik selagi tak setel smua. [wahahaha..] Yer, tgh nak setelkan nii..Tunggu~~ InshaAllah 06/06/2009 akan sampai di rumah.

p/s: chik, klu nak awlkan date tu bleh x? :P

Monday, May 25, 2009

Layar Keinsafan


Layar Keinsafan-by Mestica

Sepi benar senja ini
Bayunya semilir, menganak ombak kecil
Jalur ufuk pula mengemas terang
Kapal dan layar terkapar

Mengapa nantikan senja
Barukan terdetik, pulang ke pengkalan
Gusar malam menghampiri
Ku tewas di lautan

Tuhan layarkanku ke arah cintaMu
Tuntuniku menggapai redhaMu
Rimbunan kasihMu ku berteduh
KepadaMu ya Tuhan
Berikan secebis keinsafan
Bekalan sepanjang perjalanan
Mencari ketenangan

Biar Kau menjadi saksi
Tulus tangisku kala dini hari
Kesempatan yang hanya sebentar
Moga keikhlasanku terlakar
Berikanlah ku hidayah
Agar dikuatkan iman yang lemah
Moga diberkati hidup ini
Menuju bahagia yang kekal abadi

PadaMu Tuhan
Kan kuserahkan cinta kepadaMu

Harapanku moga dikurniakan
Manisnya iman berpanjangan
Moga lautan hilang gelora.

Dunia Memang Begini

SEBAK! Itu sahaja kata yang dapat aku simpulkan. Sejauh mana kuatnya manusia berdepan dengan dugaan-teka silang kata yang tak terjawab. Baru-baru ini isteri kepada seorang artis terkenal, dikenali juga dengan ustaz-penceramah yang memenuhi isi ceramah dengan lagu dan irama gelak tawa [yang sedang hangat digosipkan dengan artis nasyid], tampil dengan kes tuntutan cerai.

Aku tak pernah rasa nak ambil tahu akan dunia artis, gosip? Tapi tsunami yang dikatakan melanda mereka menimbulkan persoalan, adakah rumahtangga yang berbelas-belas tahun dibina, dengan anak sampai 6orang, berakhir dengan penceraian-perpisahan? Tabahnya isteri itu berdepan dengan dunia artis, penuh dengan gosip, bagaimanakah beliau berdepan dengan hakikat? Yang akhirnya tampil di media-tuntut cerai.

Aku sendiri minat sangat-sangat dengan artis yang kena gosip ni, sejak dari sekolah, ceramah-ceramahnya menjadi pujian. Yang artis perempuan tu pula, aku kagum dengan penampilannya di dunia seni dengan sebegitu sebenarnya. Akan tetapi, dalam diam disebalik tsunami yang melanda kedua-dua artis - seorang yang bergelar isteri, apakah goyah mempertahankan rumahtangganya? Dunia memang begini...

Gosip tetap gosip, bagi orang biasa macam aku ni, sekadar jadi isu borak-borak kosong, tapi adakah satu lagi rumahtangga roboh kerana gosip? Tak guna menyalahkan sesiapa. Biarlah mereka dengan cerita mereka. Soalnya kita? [risau, takut dengan masa depankah?] Bagaimana dengan cerita kita? Jodoh itu rahsia Allah (:

Hmm.. Semalam aku kena kutuk gler2 dengan seseorang. Kan entry yang bawah tu aku stop tulis sebab ada org sms aku. Haa itulah dia.. Aku tak kenal pun dia, dia mgaku junior skolah dulu, tapi siapa aku pada dia? Sampai semua benda yang aku buat nak dia persoalkan? Sebab aku tak layan dia sangat kah? Sebab aku asyik kuar enjoykah? Sebab hp aku selalu takde kredit nak reply msj dia? Sebab aku selalu baca blog ke? Yang dia selalu cakap tak berfaedah? Last-last sms asyik nak kutuk aku. "Sori to say, yie bengo!", terkejutkah aku? Tak pun, sebab dia memang cakap tak berlapik. Sabar je la. Lagi.. "Ingat juruh sangat ah, Sabri neh, teori jah supo Ustaz, praktikalnya supo .........." Tak sanggup aku nak tulis. BS! Kau perasan tak? Aku tak pernah kutuk kau pun, tapi apsal aku ditakdirkan jumpa org mcm kau? -huh!

Dia pernah cakap, dia nak aku berubah menjadi seperti seseorang yg dia nak? Aku terkejut gler time dia cakap macam tu. Eh, apsal nak aku berubah? Apa yang tak kena pada aku? Aku lak cakap pd dia, Kalau.. [tak suka guna perkataan ni-sbb dilarang sebenarnya dalam syariah islamiah-i do learn and do apply in my life? huh] Ok sambung.. Kalau aku suka akan seseorang, aku takkan suruh dia berubah, jadilah diri dia sendiri, sebab aku akan terima dia seadanya, biarlah dia jadi seperti siapa-siapa yang dia nak jadi [masih belum dijumpai..hoho~]. Kenapa perlu suruh orang untuk berubah? [saat ni, aku ckp pada diri sendiri: she's NOT the-one]

Suka hati aku la nak layan kau ke tak, suka hati aku la nak pergi mana yang aku nak, suka hati aku la nak buat apa yang aku nak! Yang jelas nyata kau bukan Isteri aku, kau bukan siapa-siapa pun dalam hidup aku, yang kau syok sendiri tu apsal? - Selamat Jalan, Selamat Tinggal [dah cukup aku perbodohkan diri sendiri layan ko selama ni]

I'm tired enuf! Sbb kesian aku layan dia tp dia tak pernah tawu ke? Aku takda apa-apa perasaan pd dia, tp dia buat bodoh je tiap kali aku cakap cmtu, dia suka aku, yer thanks aku tawu [member pompuan aku ckp ko desperite-betulkah?]. Member aku cakap kau lawa, ada rupa plus bertudung labuh-islamic kah? [dah tu cari je r org lain] bla..bla..tapi apa guna pada lawa sedangkan peribadi kau sebegitu? Sanggup kau kutuk aku? Aku cuba menerima kau tapi aku TAK NAK kena kutuk seumur hidup dengan orang mcm kau. Cukuplah... Kau katakan hye-hye, ku katakan BYE-BYE! hahahaha.. [aku tak cukup cerewet ke wei?]

Thanks ayah menamakan aku Sabri [kesabaranku]. Kalau tak memang aku selalu naik angin-dan panas baran seperti dulu-dulu [sori kpd mereka2 yg pernah jd mangsa]. Sebab selalu ingat nama aku sabri-lah yang buatkan aku gagah untuk bersabar semaksimum mungkin. Yer, mak cakap tak payah la layan pompuan, ayah cakap hidup perlu gak ada pompuan, tapi jangan lebih-lebih, pandai-pandai la [bila bergelar student]. Mak ayah amat sporting. Yer aku jarang or tak pernah kena tegur or kena marah dgn mereka sbb dorg anggap aku dah mature enuf?

Arghh! Dunia memang begini - Men are from Mars, Women are from Venus. Aku cuba memahami. Tapi adakah kau perempuan tidak sebegitu? [tak semua ok] HAHAHAHA. Aku tetap single & available sehingga sampai masanya nanti, dan masa itu hanya Dia [Allah] sahaja yang Maha Tahu [bukan promote single - tapi declare! dun mess wif me...hahahaha].

Sejuk Panas

~blackcurrent besh!~ ^^

Sebenarnya masih belum tergerak untuk menulis malam ni, tapi keadaan tetap degil memaksa aku meng-post apa yang berlaku Date: 23-24/05/2009 Venue: Cameron Highlands. Big clap and thanks ^^ kepada Syime & Sha selaku event manager & event planner untuk aktiviti yang julung-julung kali diadakan saban tahun [tp lain-lain tempat ikut request k], hehehe. Nway thanks kpd semua! [syime, sha, pinut, izi dan aku] Haa okeh, ini dia...

~kami suko jale-jale~

Alamak kantoi aku tak cukur jambang, hahah, messy betol. Yela, baru habis final exam, esoknya terus datang sini, mana la sempat kang tak bleh focus! hoho~ Okeh, jujurnya kami overnite satu malam, Hotel Jasmine-Brinchang, terpaksa amik dua bilik triple sbb bilik double full-house~[thanks syime! :P ]


~ladang teh yg Hijau~

Macam-macam hal berlaku, biasala, enjoy saja..walaupun kering kemarau mengharapkan hujan turun secepat mungkin,huhu. Kedai Pak Nik Tomyam & Ikan Bakar memang terbaik la bagi aku, ikan siakap 3rasa...huu tak nak letak gambar, kang asik terliur jah..hehehe.. Restoren Kumar? Restoran Sentosa? [hahah, malas nak cter..] Layan teh kat cameron valley cam biasa, hurm.. Then bergambar kat ladang teh yang hijau-hijau itu..huu ^^ [sungai bisik apsal pagar dia asik tutup r??]

So, apa yang sejuk dan apa yang panas ni? haa yang sejuk itulah cameron valley dan yang panas itulah utp! cokelat dok lam bilik kejap je cair, huu nasib baikla org tak cair macam tu, tapi mendidih ada la..Panas! ^^

p/s: Sori xdop mud nak cter lg bda2 besh mlm ni..someone juz not-so-understand and annoying sms-ing me. Dreaming some boring stuff wif me and END-do-not-know-wut-shud-i-do? haih! :|

Saturday, May 23, 2009

Kepala Jangan Biar Sakit

Kepala jangan biar sakit. Kehidupan ini memang tidak seindah yang disangka, kita mungkin tak dapat apa yang kita nak, tapi kita pasti dapat apa yang kita perlu [selalu je dengar kan?], yakinlah kepada ketentuanNya. "Be Positif In All Situation".

Adakalanya terasa hidup sia-sia, terasa diri tak berguna, terasa begitu payah melelapkan mata, terasa jauh dari yang Esa, sehinggakan tak sedar mentari menyapa di dinihari. Dikala pahitnya hidup, janganlah dilupakan saat-saat manis kerana itulah kehidupan diciptakan. Hakikatnya...

~Iman Musim Bunga~

Walau di mana kita berada, bulan bintang tetap sama, matahari tetap sama, arahnya mungkin berbeza, jauh atau dekat bukan lagi persoalan utama, tapi sedarkah yang sebenarnya kita berpandukan fitrah yang sama dalam menghadapi hari-hari kehidupan-yang sering tercari-cari erti hidup, biar penuh makna!


~Hidup Ini Indah~
Mak pernah pesan, "Setiap yang berlaku adalah yang terbaik-ketentuan dari Dia". Dengan kata-kata itulah menjadi penawar bagi setiap luka peritnya-kehidupan. Aku redha! Aku tahu inilah kehendakMu. Siapakah aku mahu mempersoalkannya? Hari ini aku mengenali kamu kerana Dia, hari ini aku di sini kerana Dia, hari itu kesilapan itu berlaku kerana Dia [disandarkan kepada kita manusia yang lemah]. Terukkah? Hampehkah? Celakakah? Siapa kita mahu menilai? Bukankah hidup ini ternyata dengan jelas ujian?

Ya Allah, berikanlah kami hidayah, agar dikuatkan iman yang lemah di dada kami. Berkatilah kehidupan yang hanya persinggahan. Menuju ke arah alam sana yang kekal abadi. Semoga ketenangan terus bersama untuk terus merasakan bahagia dan nikmat syukur! Kerana Hidup Ini Indah!

Tuesday, May 19, 2009

Semester Terakhir

Salam,

Wah bukan main lagi title itu, semester terakhir di utp-July 2009 [hopefully~]. Okeh, ini dia! Saja nak post-kan dahulu b4 g IRC [library], perlu study sebab esok ada paper, then lagi satu paper jumaat ini. Yeay saya dah register course! Anda pula bila lagi? HAHAHA..



Eh? Tak jelas kah? Okeh, let me..

1. Operation Management
2. Final Year Projek II
3. Failure Analysis & NDE
4. Drilling & Production Technology

So, dipendekkan cerita, sem depan saya ada 3paper final sahaja! [hopefully jugak, sbb sem ni tak habis lagi, dan ada 2paper lg yg bakal dijwb.] Berbanding sem ni, ada 6paper final. Penat woOoOo~

Kesimpulannya memang saya mahu enjoy sepuas-puasnya sem dpn! [JGN sabri jgn!] Walaupun FYP itu bakal menganggu kehidupan remaja bdk2 final year, abaikan sahaja, marilah kita sama-sama enjoy dan merasai apa itu y.o.u.t.h~!

p/s: eh, bukan sem ni pun aku enjoy ke? banyak! ^^

Monday, May 18, 2009

Jatuh Cinta kah?

Entry yang agak malu-malu pernah aku postkan.. [hahaha] setelah sekian lama, hati yang remuk, relai kerana luka, kerana parah, derita, terseksa, merasakan sesuatu yang luar biasa. Bukan merungut, tapi menyedari setiap sesuatu yang berlaku adalah ujian. Ujian yang memberi tanggapan yang amat negatif kepada diri dan keadaan sekitar. Masa adalah ubat yang terbaik kepada setiap jiwa yang terluka. Akan tetapi percayalah, tidak semua yang dapat membedah menyembuhi jiwa yang luka parah kerana CINTA!

~gambar ini amat comel..kah kah~


Namun, kehidupan ini terlalu indah, terlalu asyik sehinggakan ada kalanya kita lupa untuk terus memberi CINTA. Sekurang-kurangnya berilah cinta kepada diri sendiri, hargai setiap nafas yang kita pinjam tanpa syarat daripada Dia yang Maha Mengetahui akan setiap sesuatu. Mengapa tidak kita terus untuk merasakan positif kepada kesakitan? Senyumlah selagi mampu, selagi kau mahu merasakan CINTA. Ia tetap hadir, tak usah kau mengelak lagi. Biarkan jiwa parah itu menjadi sejarah! Sejarah yang sebenarnya menjadi satu kisah! Kisah di mana membuatkan kita menyedari satu peringkat demi peringkat yang telah kita lalui, Tak usah bertanya kenapa ia berlaku, begitu perit sekali bukan? Sedarlah hakikat kehidupan yang meluahkan fitrah setiap insan untuk mahu disayangi dan merasai nikmat CINTA. [sabrikah ini?kah kah]

Google menjadi tempat pencarian kepada jawapan untuk diri yang amat kerdil yg dahagakan kata-kata yang sebegitu. Cewah~

Klik ke website itu : 13 Tanda Anda Telah Jatuh Cinta

jika anda ingin tahu sama ada anda telah jatuh cinta dengan seseorang, anda boleh mengetahui melalui perkara berikut:

1. Anda tidak akan marah terlalu lama dan akan berusaha untuk mengawal kemarahan anda terhadapnya.

2. Anda akan sentiasa merindui dia.

3. Apabila berjalan dengan dia, anda akan berjalan dengan perlahan.

4. Anda akan tersipu-sipu malu apabila bersama dengannya.

5. Apabila anda berfikir tentang dirinya, jantung anda akan berdegup pantas.

6. Hanya dengan mendengar suaranya, anda akan tersenyum tanpa sebab.

7. Apabila anda melihat dia, anda tidak akan peduli orang di sekeliling anda. Anda cuma melihat dia seorang.

8. Anda akan mula mendengar lagu yang berirama balada.

9. Dia sentiasa di fikiran anda.

10. Anda akan sentiasa terhidu baunya.

11. Anda menyedari bahawa anda akan tersenyum apabila memikirkan tentang diri dia.

12. Anda akan lakukan apa sahaja untuk dirinya.

13. Apabila anda membaca ini, pada masa yang sama, ada seseorang di dalam fikiran anda.

p/s: dup dap..dup dap..speechless~

Saturday, May 16, 2009

Mengejar Bayangan Sendiri

"when you REALLY want sumthing,
sumtimes you hv t0 swim a little deaper...
you can't gv up juz bc0z things d0n't c0me easily.
you hv t0 0verc0me the 0bstacles and face y0ur fears.
but in the end, it's all w0rth while.
life is full 0f ups n d0wns
but if y0u believe in y0urself
y0u will always c0me thr0ugh with flying c0l0urs.
value friendship, l0ve n faith.
never underestimate y0urself...." -someone.

Bila nak exam, beginilah jadinya.. [sebenarnya setiap ketika dlm satu-satu masa dlm hidup] dijadikan manusia hatinya berbolak-balik..tak tentu hala mcm aku skg..aku boleh je stadi..tp hati aku enggan..somebody said,"gud luck!" aku tak suka gud-luck. kerana setiap kali sesuatu itu bukan disebabkan luck semata-mata. ego betol diri ini..then she said - semoga ko dpt apa yg ko nak dgn usaha ko sendiri dan dgn sedikit bantuan dari-Nya. sounds good. usaha + berdoa + bertawakkal [ab. karim zaki]. percaya atau tidak, itulah salah satu pegangan yg dipupuk sejak dibangku sekolah.

setiap kali berbicara soal Tahu, Mahu, dan Mampu. tergiang-giang di telinga ketika ustaz hasrizal memberi satu sesi ceramah satu masa dahulu. aku pegang apa yg dia cakap. erti hidup pada memberi. bila dah tahu, cetuskan mahu, agar mampu menuju ke arah itu-utk mencapai sesuatu yg menjadi impian setiap ahli di planet ini.

bila tercetusnya mampu? pada aku sekarang, bila keadaan itu yg memaksa dan kalau ckp pasal keadaan yg memaksa bermakna last minit la tu [kesilapan sendiri?]. baru nak rasa mahu, mampu tu ada tp masih tak sepenuhnya. persediaaan tak berapa rapi agaknya. TAPI.. masih belum terlambat utk berusaha sedaya upaya [cikgu zul-biologi] selagi masih ada masa utk bersedia sebelum ke medan perjuangan. disebabkan kata-kata itulah, aku tak suka good luck. sbb kita tak boleh hanya bergantung pd nasib semata-mata, hakikatnya usaha yg sedaya-upaya, diiringi dgn doa dan tawakkal kpdNya, itulah jaminan kemanisan sebuah kejayaan dalam satu perjuangan.

marilah kita sama-sama belajar, cukuplah sabri [wink ^^], jgn bg alasan lagi, carilah jawapan kpd setiap persoalan itu. Tetapkan iman, teguhkan pendirian!

Selamat Hari Guru

KEPADA semua guru2 mesia terutamanya~

pok nik li (abg kpd mak beta)
mak ngah (bini kpd abg mak beta)
cikgu wan khairiah dan cikgu lazim (mak dan ayah angkat-dorg suami isteri sbnrnya) - rindu!
cikgu maridah (mak kpd skandal time skolah rendah..kah kah) -rindu anak dia bleh x?hahaha
semua cikgu2 skbg, smkap, mrsmjeli, kmk, intec, utp (xnk ah..haha..kecuali Ir. Idris dgn sv-xnk-btau-nama bleh la :P )
dan kpd member2 yg bakal jd cikgu..yg dok upsi sana dan mana2 U lain aku xsure..dan kpd cikgu maktab-intec itu..hahaha

beta nak ucapkan..
selamat hari guru!


16 Mei bakal berlalu pergi..kul330 td aku sms je cikgu Rita (cikgu b4 msuk mrsm), cikgu yg rasa dirinya garang dan selalu rotan aku dlu (dia yg ckp..aku xingt pon..) saje bg beliau sebak cket..hahaha (mmg ikhlas sbnrnye~)

sms1(330pm): selamat hari guru! smg btambah2 rezki, btambah2 selera makan dan trus bsmgt mgajar bdk2 skolah.. thanks a lot for your awesome spirit teaching me b4! hehehe.

replied1(518pm): x balik ko? (aku tawu dia rindu sbb aku balik ari tu tak pegi umah dia..wahahaha)

sms2(530pm): dop, tgh final exam ni, 4paper to go. paper last 22hb ni tp kne stay cni kejap lps tu sbb nk wat final project.

replied2(532pm): buat molek la weh, biar bbaloi ngaji lama.

sms3(533pm): okeh. tenkiu cikgu! :) [yakin tuh]

:: yg sms last tu aku saje reply a.s.ap.. sbb aku mmg mau buat yg terbaik (hahaha..walaupn aku slalu stadi last minit..) sbb aku nak bg cikgu tu rs aku ni mmg bgus..jahat x?hahaha! sbb aku xnak dia reply dan mbebel lg..hehehe :P teori itu berjaya dan dia tak-reply pon..yeay!

dah3..byk mengarut je..ari ni je dah 4post eh aku msukkan dlm blog ni..xde keje ke? kenaleng yg amat beta dgn paper2 yg bakal dijwb isnin nanti..nampak x ke-cuak-an beta ini? tp saje belagak kewl dgn memposting mcm2 hal..ingat ni "buat molek la weh, biar bbaloi ngaji lama." inshaAllah..saya ingat pesan cikgu..dan saya tak penah lupa utk belanja cikgu mkn di kepsi tanah merah itu dlu b4 saya kawen nanti..hahahaha! \0/

mmg ini yg saya nak sebenarnya, "buat molek la weh, biar bbaloi ngaji lama." Thanks! (biar aku bygkn muka garang beliau sekejap..wawawa~)

p/s: kenaleng = tak senang duduk - ada lg sms dgn bbrapa org cikgu tp terpaksa dirahsiakan atas sbb2 tertentu~ hahaha

Pepsi Vs. Coca-Cola

AKHIRNYA terpaksa aku akur utk post psl pepsi vs. coke jugak.. nk tawu kenapa? sbb aku kalah pd advertisement dorg neh..


Which soft drink do you prefer?
A. Pepsi
B. Coca-Cola

haa..jwb2?? ni ade post psl case studi coke vs. pepsi : aku post blk kt bwh ni je (revision nk exam r..huu)

Control of market share is the key issue in this case study. The situation is both Coke and Pepsi are trying to gain market share in this beverage market, which is valued at over $30 billion a year (98).

Just how is this done in such a competitive market is the underlying issue. The facts are that each company is coming up with new products and ideas in order to increase their market share. The creativity and effectiveness of each company's marketing strategy will ultimately determine the winner with respect to sales, profits, and customer loyalty (98).

Not only are these two companies constructing new ways to sell Coke and Pepsi, but they are also thinking of ways in which to increase market share in other beverage categories. Although the goal of both companies are exactly the same, the two companies rely on somewhat different marketing strategies (98).

Pepsi has always taken the lead in developing new products, but Coke soon learned their lesson and started to do the same. Coke hired marketing executives with good track records (98). Coke also implemented cross training of managers so it would be more difficult for cliques to form within the company (98).

On the other hand, Pepsi has always taken more risks, acted rapidly, and was always developing new advertising ideas. Both companies have also relied on finding new markets, especially in foreign countries. In the foreign markets, Coke has been more successful than Pepsi. For example, in Eastern Europe, Pepsi has relied on a barter system that proved to fail. However, in certain countries that allow direct comparison, Pepsi has beat Coke. In foreign markets, both companies have followed the marketing concept by offering products that meet consumer needs (99) in order to gain market share.

For instance, in certain countries, consumers wanted a soft drink that was low in sugar, yet did not have a diet taste or image (99). Pepsi responded by developing Pepsi Max. These companies in trying to capture market share have relied on the development of new products. In some cases the products have been successful. However, at other times the new products have failed. For Coke, changing their original formula and introducing it as “New Coke” was a major failure.

The new formula hurt Coke as consumers requested Classic Cokes’ return. Pepsi has also had its share of failures. Some of their failures included: Pepsi Light, Pepsi Free, Pepsi AM, and Crystal Pepsi. One solution to increasing market share is to carefully follow consumer wants in each country. The next step is to take fast action to develop a product that meets the requirements for that particular region. Both companies cannot just sell one product; if they do they will not succeed. They have to always be creating and updating their marketing plans and products. The companies must be willing to accommodate their “target markets”.

Gaining market share occurs when a company stays one-step ahead of the competition by knowing what the consumer wants. My recommendation is to make sure the company is always doing market research. This way they are able to get as much feedback as possible from consumers.

Next, analyze this data as fast as possible, and then develop the new product based upon this data. Once the product is developed, get it to the marketplace quickly. Time is a very critical factor. In my opinion, with all of these factors taken into consideration any company should give any company a good jump on market share.

p/s: done! other cool sites psl battle of the brand, their fourth-quarter earnings, (menarik gak!) and the last one psl taste! isk..agak seronok rupenya blaja psl business..hahahaha (tipu je~)

McDonald's VS McCurry: The Case History

INTERNATIONAL BUSINESS (IB) punya pasal la ni..aku kena baca psl current issue gak..isnin ni paper aku..wuhuu..dlm clas IB aku dah puas gelak sebenarnya psl neh..hehe.. "ai tak ckp sape gler kuasa k" :p tp kne review cket yg btol2 nye kt media massa kita ini..cewah~ nah.. baca sape nk baca!


McDonald's VS McCurry: The Case History

The verdict on the McCurry vs McDonald's case has finally arrived. Indian Food outlet McCurry Restaurant in Malaysia has won its case against world renowned Fast food chain McDonald's on Monday (27th April 2009). According to the court's jurisdiction, McDonald's does not have the sole right on the prefix "Mc". McCurry restaurant, Malaysia has been allowed to keep the prefix in its name.

The recent judgement has reversed a three year old judgement, in which the court has given a verdict in favour of McDonald's in the McCurry vs McDonald's case. In September 2006, the Malaysian High Court Judge, Siti Mariah Ahmad had ruled against Malaysia's McCurry restaurant owners who were defendants in McCurry vs McDonald's case. The company had filed the case in the year 2001, saying that the McCurry restaurant is violating their trademark prefix "Mc".

The lawyers of McDonald's restaurant had argued that they have exclusive rights on the prefix and only they can use it on their products and services. They had said that McDonald's has created this prefix and has the right to protect it under the law. According to McDonald's, McCurry was infringing their creative rights by using the prefix in their name. They wanted the court to ban the McCurry from using the prefix.

But the defendants promptly denied any such claims. They said that McDonald's cannot have a creative right over the prefix "Mc" as it is not created by them. The prefix is used in surnames all over Europe and especially in Scotland. They also argued that the title McCurry is an abbreviation of "Malaysian Chicken Curry" as the restaurant servers Indian and Malaysian cuisines.

But at that time, the high court judge was convinced by arguments given by McDonald's and gave the judgement in favour of the plaintiff. The court told the owners of McCurry that they did not have the right to use the prefix and must immediately drop it from the title or change the name of their restaurant.

Hearing this verdict on McCurry vs McDonald's, the award winning photographer, Steve McCurry commented, "It is kind of funny but I guess what is more important is the quality of the food," McCurry has won four top prizes in the World Press Photo Contest.

The owners of McCurry restaurant in Malaysia were also not happy by this verdict and decided to appeal against it in the court. Finally, the decision of the appeal court on McCurry vs McDonald's came on Monday, 27th April 2009.

The decision came in the favour of McCurry. The decision was taken by appeal court judges Datuk Gopal Sri Ram, Datuk Heliliah Mohd. Yusof and Datuk Sulong Matjeraie. They found that McDonald's doesn't have any evidence to show that the McCurry Restaurant in Malaysia was trying to pose itself as a business owned by McDonald's.

Here, one must mention that McDonald's is a multinational fast food chain which has over 30,000 restaurants in over 100 countries. McDonald's serve around 47 million people. It serves western food such as burgers, rolls, shakes and French fries. It owns more than 174 restaurants in Malaysia only.

McCurry restaurant on the other hand, is a small local restaurant in Malaysia. It is a 24 hour restaurant which serves authentic Malaysian and Indian dishes. It serves traditional dishes like teh tarik, roti canai, nasi lemak, nasi briyani, fish head curry, chicken tandoori, naan bread, tosai, chapaati and various chicken and mutton curry dishes.

The appeal court Judge, Gopal Sri Ram overturned the 2006's ruling in the McCurry vs McDonald's case. He said, "Where the learned judge, with respect, erred is to assume that McDonald's had a monopoly in the use of the prefix ‘Mc' on a signage or in the conduct of business." He added, "In my judgment, the irresistible inference to be drawn from the totality of the evidence is that McCurry's Restaurant signboard would not result in reasonable persons associating McCurry with the McDonald's mark."

In an 18 page judgement, Judge Sri Ram said, "For the reasons given, I would allow McCurry Restaurant's appeal and reverse the findings of the learned judge".

Judge Sri Ram, said, "The defendant's (McCurry) signboard carried the words ‘Restoran McCurry' with the lettering in white and grey on a red background with a picture of a chicken giving a double thumbs up and with the wording, ‘Malaysian Chicken Curry."

Adding the fact that McCurry Restaurant doesn't have any dish that has the prefix "Mc" attached with it; unlike every food item served in McDonald's restaurant. Judge Sri Ram said, "Thus, the defendant's presentation of its business is in a style and getup which is distinctly different from that of the plaintiff. It would have been different if McCurry Restaurant had offered to its customers, items that were labelled either the same as or similar to those sold by McDonald's, for example McFish or McLamb."

McDonald's had stated in the court that prefix "Mc" is their trademark. They said that the use of this prefix will show that McCurry is affiliated with McDonald's restaurant. But in their defence, McCurry Restaurant's owner said that the prefix is not owned by McDonald's restaurant and they can't monopolize it. McCurry Restaurant also stated that their menu is completely different from that of McDonald's and doesn't reflect its cuisine in any way.

This latest judgement in McCurry vs McDonald's case has been very encouraging news for the owners of McCurry restaurant in Malaysia as they can now peacefully continue with their business. They know that they are some of the very few businessmen in the world who decide to take on a large multinational and emerge triumphant in the end. The judgement has put an end to a 5 year old court battle between the two enterprises.

Here is the website - http://mccurryrecipe.com

You can try to search McCurry vs McDonald, the news is around the world.

p/s: eh aku terjumpa blog mamat neh, nais gak membacanya..huu~

You Are Never Alone


You Are Never Alone lyrics by Zain Bhikha

Sometimes, when the world's not on your side
You don't know where to run to
You don't know where to hide.

You gaze, at the stars in the sky
At the mountains so high
Through the tears in your eyes.

Looking for a reason,
to replace what is gone.
Just remember, remember
That you are never alone.

You are never alone (you are never alone)
Just reach into your heart
And Allah is always there.
You are never alone (you are never alone)
Through sorrow and through grief
Through happiness and peace
You are never alone.

So now as you long for your past
Prepare for your future
But knowing nothings going to last
You see this life is but a road
A straight and narrow path
To our final abode

So travel well O Muslim
And Paradise will be your home
And always remember
That you are never alone.

You are never alone (you are never alone)
Just reach into your heart
And Allah is always there.
You are never alone (Allah is there)
Through sorrow and through grief
Through happiness and peace
You are never alone.

You are never alone (you are never never alone)
Just reach into your heart
And Allah is always there.
You are never alone (you are never alone)
Through sorrow and through grief
Through happiness and peace
You are never alone.

[ Zain Bhikha - You Are Never Alone lyrics on http://www.lyricsoncall.com ]

p/s: apa ada pada final? travel well dude, take good care of yourself babe~ hehe..mari mendengar lagu ini dengan senyuman :)

Friday, May 15, 2009

International Business Vs. Petroleum Exploration

BUKAN soalnya pada paper2 final yg bakal aku jwb isnin nanti..tak pernah kena jwb dua paper dlm satu hari..semalam amat ngantok tp mata xleh lelap..end up ikot EZ g anta EJ kat ktm btu gajah kul4pagi td..Lesu~~


mosazeolous!

1. ramai yg mencari-cari note PE, tertanya-tanya tips, past year paper dan sebagainya.. (o/ nk jgk..tp saya belum stat studi lg..jgn jd mcm saya-last minit je slalu..xnk pn cmtu tp habit~)
2. ada 2,3 org junior tertanya-tanya psl internship beta dlu, pgb pod kah?tak..saya TOD! bla..bla..gud luck dlm final presentation korg k! :)
3. member ajak g cameron valley lps final ni (overnite kat sana?) - saya tak janji bleh ikot :|
4. ada member yg bertanya kan rumah sewa di area pengkalan chepa, pdg tembak, kelantan.. sy tak tahu tp sy akan try tanya sesape k..(cikgu intec-maktab yg tu r)
5. ada member ajak g kenduri kawen member gak (mrsm jeli dlu) 11hb 6 ni? - tak tawu lg dah blk kelate ke belom..
6. ada someone masuk hutan selama seminggu dan mengadu domba mcm2 hal~

Disebabkan tidur yg tak menentu, kejap awl kejap lambat, kejap tak tidur..kepala beta mengadu manja, sakit ke tak sakit ni? mata jd kecik bila melihat skrin laptop, dan terasa kepedihan seolah-olah baru sahaja mandi pantai dalam masa yg agak lama..wahh~

i-don't-love-you

Ohh Petroleum Exploration (PE), aku tak faham, kenapa aku tak boleh jatuh cinta pd kau, kenapa? u paper killer kah? kenapa kau/aku tak leh nak satu kepala? kenapa kau mau bermusuh dgn aku? adakah kerana aku selalu kuar awl meninggalkan kau bersama teman2 lain di poket dulu? (HAHAHA) apa ada pada kau haa? aku nk je berkawan, tp benarkan la persahabatan itu semanis jagung di cameron valley yg pernah-estranged..kenapa kau jual mahal eh? i dont love you-MCR~ haa hambik ko! nak sgt bermusuh? nanti aku bunuh kau kat chancellor hall isnin ni..

walaupun pagi isnin tu aku (mechi) kena bertarung dgn International Business (IB) yg mostly bdk2 BIS/IT yg ambik..kau jgn ingat aku xde courage, xde kekuatan utk melawan ko wahai jebat! pembelot! kau tgk la IB tu, walaupun aku tak suka IB, tapi dia mahu je bkwn baik dgn aku (hopefully la..hahaha) tp kau PE buat aku rasa loya mahu berteman dgn kamu!

kau kenal x aku sape? mosazeolous! (rujuk gambar yg plg atas..lalalala~~) walaupun terbeliak bijik mata menahan kepedihan, loya anak tekak kerana disumbat dgn segala mcm teori? hence, done!

p/s: penat aku cari gambar i-don't-love-you! PE sila appreciate! meh2 dekat dgn aku..masa dah xde ni..kang aku banjer ko a.b.c kt deli planet tuh k! :D

Padang & Tasek uTp

Salam,

baru balik jalan-jalan sebenarnya, tiba-tiba terasa mahu layan lagu hijjaz-belaian ibu, wahh aku homesick doh ni slow-slow sero..

guess what? tadi lepas makan kat RK (btol ke nama kedai tu) selepas mbantai nasi bantal peluk berkuahkan parprik, hehe, -kemalasan muncul lg r..aku tak nak..aku tak suka! eh ada rama-rama putih dok terbang lam bilik..time to sleep (bak kata efa~) k sambung cter, aku bersama izi, iwe, poje, muhai, agus dan amir, 2kete la kuar mkn mlm ni..dipendekkan cerita~~

zap zap lepas balik makan, tiba2 rasa nk lalu v6..haha..memang dah lain sgt utp ni..pusing2..zap zap singgah kt padang, paking kete kat situ, then perjalanan pun bermula~ jam time tu dalam kul1030? lebih kurang la..tah la..angin malam mmg best! pusing2 padang smp la tasek, lepak situ kejap..bmula la aksi hindustan poje mbaling batu, iwe, muhai dan aku pn turut serta melayan karenah kanak-kanak riang ini.. :P


wuu tiba-tiba je singgah kat petrol station petronas utp kt depan tu..jalan kaki je beb tgh2 malam..byk gak port2 pit-stop yg bleh dikatakan best sebenarnya kt pdg utp ni..hurm dgn 2buah motor (laki mane tah) dipercayai student gak..tgh lepak atas moto sorg2 beb...ade 2motor tp len2 tempat la..tgh gayut la tuu..kt track jog tu mane r ade pokok..leh plak dorg ni bgayut..mmg layan jiwang..hahaha...percayalah..bkn pompuan tp laki semakin jiwang! arghhh

eh jauh terpesong cter ni..msuk line balik..haa stesen petrol tu..ala dah tutup pn..kul12 dah..tp order je r kt kaunter tu.. "adik, nak beli solero tujuh!", hahaha terkejut adik tu (adik ke) sib baik dia tawu gak r ape bda solero yg berharga rm1 itu..huuu~ (sbb poje xthu..hahaha)

then..wei jom balik!

p/s: edited punye cter..sbb xnk cter pnjg2..byk bda len lg..zZz :D hahahaha~ ai luv tasek..ai luv padang..ai luv angin malam..mari-mari bermimpi lg..isnin ni 2paper pg dgn ptg..gud luck sabri! :)

Monday, May 11, 2009

Surprise kat Shogun Setia~

Salam..

haa buat pertama kalinya rasa mcm ada satu benda yg patut aku pos kat cni..esok 1st paper mesia studi kt CH..100mcQ kul9pagii wuu..doakan yg terbaik utk semua eh :D

03/05/2009 apabila ditolak seploh ari = 22/04/2009 (hehehe) thanks kpd member2 yg bsusah payah di kala studi week plus penat memujuk aku utk kuar mlm tu ke shogun setia karoake..isk3..xde tempat lain ke?huu~ (bkn mlm sebelum tu kita g mekdi ke? ^^)

sem ni mmg byk njoy..almost evry weken pegi shogun setia dgn kwn2 terutamanya si izzi, its not easy to be izi..wahaa..pandai ko plan eh..

-izi-

chop!! bkn izi je..ada lg..pokjat, pinut (dia ade buat post gak psl ni), sha and paling aku pelik apsal la tiba2 mlm tu kak chik pn ikot skali..aku pn dah tak ingt kul berapa aku msuk dlm blk shogun tu, blk no 4 kan? tiba2 pinut masuk sambil bawak kek dgn lilin yg dah bernyala sambil ramai2 nyanyi lgu hepi besday to you! hohoho..aku yg mmg blur time tu agak dlm mood yg tak bperasaan tgu smp dorg abis nyanyi then aku tya...besday sapekah?

~wink2~

mak aihh..mmg aku xexpect lasum sbb dah lepas seploh ari kot?! nway agak terharu dan hampir2 menitiskan air itu..hahaha..kewl~

~cane nk potong nii?~

wahaha..segan gler time tuh..hurm, dah 23 pn aku nii...thn ni inshaAllah nk abeskan studi kat utp..wahh jauh lagi perjalanan idop ini (smg dipanjangkan usia) byknya tanggungjawab..isk..xleh ckp pnjg2..sok pagi ade paper..huu..thanks smua! :D

p/s: sori xde gmbr len..huu..jojom stadi mesia stadi!

Saturday, May 9, 2009

Final Exam Sem Jan09

Salam..
Not much to say..here we go~
~1st week~

~2nd week~

gud *luck* yer smua..aku bru nk stat studi (insyaAllah btol2 serius).. aku pohon kekuatan, dan keseimbangan empat anasir (tanah, air, api, angin) utk bertarung dgn halangan2, kemalasan dan ketidak-tenangan dlm diri demi satu perjuangan yg sememangnya-ditempuhi oleh setiap insan yg bgelar student! ameen! jika kau boleh..mengapa tidak aku? :D so marilah kita sama-sama fikirkan boleh!

p/s: hari ini sabtu, then ahad, isnin --> selasa & rabu! (pesanan buat diri yg lagho!)

Friday, May 8, 2009

Mencari Jawapan

Salam..

dari sehari ke sehari, hatiku enggan menyedari bahawa hati aku sakit sebenarnya..
pelbagai persoalan yg timbul..makin masa berlalu, makin byk persoalan dlm kepala aku..
tidak! tidak! aku enggan bkata tidak pd alasan yg aku beri setiap kali aku gagal buat apa yg aku mahu buat..dan apa yg aku patut buat..no driving force? there's no such answer in life..buta..hatiku buta..sakit..sakit.. :(

yer! aku perlu mula mencari jawapan..bukan lg persoalan yg bermain2 dlm kepalaku..rugi..tiada guna lg berkata rugi..masa yg berlalu pergi takkan dtg blk..malu..aku malu pd dri sndri..aku malu pd mereka yg mampu buat sesuatu dgn sedaya upaya mereka..ape sgt la yg aku buat selama nii..arghh! aku perlu mula mencari jawapan!

jiwa luka..telah sekian lama..aku tahu ubatnya..tp aku enggan mengakui..aku sedar kesilapan.tp tetap ku ulangi..jahilnya diri ini..


ayah! aku malu pd ayah..yg menganggap anakmu ini sudah dewasa..aku disini..tak bererti aku mampu berdiri dgn teguh..mharungi dgn tabah..setiap liku-liku kehidupan..tak harus aku persoalkan kenapa ayah memberi keyakinan yg penuh pd aku di awal usia ini..terlalu selesa aku bernafas dlm hidup ini..terlalu amik mudah akan sesuatu yg perlu diamati sebetulnya..

aku bukan mengeluh..aku bukan menyalahi sesiapa..aku hanya memandang diri aku..yg tiada apa-apa..yg byk leka..lagho dan lalai..aku hanya enggan..enggan melalui jalan itu..apalah ada pd ego seorg manusia..bekalkan aku satu tekad, dgn segenggam tabah..ya Allah, berikanlah aku kekuatan utk terus melangkah di dunia yg sementara ini..bimbingilah aku yg lemah, yg kurang bersyukur atas segala titisan dan curahan nikmat yg Kau beri selama ini..hanya padaMu aku berserah diri..aku sedar..aku hanyalah HAMBA!

Thursday, May 7, 2009

Friendship Award?


Peraturan nak jawab tag ni ialah...

1. Copy badge "2008 Cute's Blogger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.
oredi (aku bkn blogger yg tegar r~) owh eh...sbb yg atas tu award 2008...aku letak trus r yg 2009..aci x?? :D



2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.


olin yg bagi award nih. oOO nk suh cter..bdk uitm shah alam..dlu pgl dia safu!! tp nama dia safura..ske sgt tag aku eh? aku tawu dia nk sgt mkn ciken wing dgn aku..tu psl idop dia xtenang..kam kak kiroh kam? skg ni blog dia mcm2 ade..byk plak masa dia update smua2 tu..so klu sape2 de mase free silela lwt blog dia k.. (promote neh) dia mbr aku time intern dgn petronas dlu..wlaupn ofis len2..slalu jmp kt cafe..so lps gathering trainee2 serantau yg di organise sendri oleh bdk2 utp..maka knallah kami2 ini..pastu da knal...slalu gak r men quiz dgn dia time ofis hour..smp bosan2..hahaha...org nya lg tgi dri aku..g keje nek moto dgn kak kiroh dlu..hoho..smp skg dia pkai moto kot kt shah alam (penah tbaca kt blog ko).skg da last sem kn?waa bes da nk grad! congrate!


haa..ni senang nk ckp..yg pegang camera..bertudung pink..tgk muka dia..seyes kan? :P


3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag)


seploh?dlm exam pn xpenah tya smp seploh sbb or seploh function or..iskk.. (mood exam neh!)


1. nama penuh: mohd sabri bin zuhan. aku btau sbb rmai tya...mohd sabri zuhan bin ??? adus..bp kali mau bilang...zuhan tu bapak sy..hehe!
2. D.O.B: 22/04/1986
3. ske stadi last minute! (sebenarnya xske pn..tp xde force r nk stadi awl2..susah kan?)
4. single and available..ahaha..bkn nk promote ke pape..tp 1st thing 1st..stadi, grad, keje, family..bru kawen (NO kapel ples!)
5. mm..slalu tdo lmbt..bkn awl then tdo blk..sbb tdo kene cukup! petim tu..hahaha
6. ske bc buku..hehe..tp bkn buku studi pn..buku2 self development..motivasi..ilmiah..agama..buku2 yg ditulis oleh org2 yg aku knal dan aku syg..rindu ustaz hasrizal! wahh tetiba~
7. msuk utp jan06, abis sem dpn-last july 09..insyaAllah (aku xjd g US..uni of minnesota..sbb family xbg...homesick lak aku neh!
8. ske kuar malam, lepak kdai mamak (bila kt utp sahaja..) plus mmg slalu kuar njoy dgn kwn2...klu dok umah kt kelate nuh..mmg aku xkuar umah..kuar bla ade hal sahaja..bli brg bla bla..kalah anak dara nii...hahaha..smp ayah penah ckp:-

ayah: sabri..g la klu nk kuar mane2 pn...jale2 ke..umah saim2 ke..umah cikgu..blk kg..bla bla
sabri: hurm..dop kot..ore malas la..nk dok umah jah la.. (ske lyn adik2..waaa rindu tol!)

xkuar mlm pn except abg ajak kuar teman dia g minum teh tarik dgn mbr2 dia..hurm! irony sgt2 dgn aku dcni...

9. laa blom seploh lg ke..idop aku byk berubah...tp asasnya xkan penah berubah! (klu de sape2 yg paham mksud itu)
10. aku nk grad! haha..stadi2! eh..ade kne ckp psl hobi gak eh...ishh perlu tdo nii..hobi sy..buat ssuatu yg org ske buat...dgr lgu yg org ske dgr...sbb aku idop bkn utk aku je..tp yg aku ske..hutan...tasek...pagii...matahari..sungai..jeram..pantai...
sbb dia penah tya..ape yg kita cari dlm idop?izinkan aku jwb.."ketenangan" :)


4. Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.

5. Jangan lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan "anda telah di tag - sila layari blog saye untuk mendapatkan award anda". Terima kasih!

Sushi King + Bowling + KJL

salam..

hari ini hari keempat study week.rabu. mmg aku xstart study ape2 pn lagi..ptg td dlm kul 230 g jmp sv..dgn achik skali..smp sana je..ade grup of bdk2 tgh present dgn sv..adus..smp kul4 tgu..bru abes..weng lg kesian..dtg nk oral dgn sv aku..tp kne tgu dia(sv) abes discus dgn ktorg dlu r..

then aku dgn achik msuk blk dia..discus psl fyp..adus bila la aku nk buat oral neh..esok sv suh msuk lab (time studi week msuk lab ke?ampeh tol)..suh discus or buat je trus sample carbon fiber or glass fiber (sample preparation utk testing-taber abraser dgn hardness) aku xthu pn fyp1 nk result gak dri exp bla bla..aku juz focus pd fundamental n research je..amik 20credit hour sem nii..so nk suh aku msuk lab buat fyp mmg xpat la..sori bos..project aku..aku ikut r timeline aku..klu dia ckp marks aku low sbb xde result..aku terima je..xde hal..terima kasih sbb xbg guide btol2..hahaha (aku mmg malas buat fyp!)

tgh studi week jiwaku xtenang pon..ade 6paper final sem ni..ade tu..satu ari dua paper..pg ptg..nice la sgt..pagi international business,IB (bdk engine blaja business..grr grr export export..layan~) then ptg petroleum exploration,PE mmg plg aku xske..apehal la jadual xbes tol..biar r..aku da xksh pn..asl smua ok..xkantoi..aku nk grad on time sudaa.. (honestly xske management utp gak)

..............> (keri dtg blk aku time neh..mamai ape mamat neh..suh ajar pkai washing machine..aku dok aras bwh..washing machine sblh blk je..mmg sah muka dia mamai...mesin tu xleh telan duit..skali aku pegi...dpt elok je..kaco tol keri neh..da la xkuar same td...tdo je keje..xreti pkai mesin bsuh lak tu..wahahaha! gelak dgn kejam! daaa...ckup!) <........................

opss skg kul 3pagi...barcelona tgh lwn chelsea..td chelsea da skor satu..aku xg tgk pn..dri blk pn leh dgr suara teriakan fan2 bola neh..cafe dpn blk aku je..bla bla aku smp blk td dlm kul530pm...
kul6ptg geng UG batch jan06 ajak kuar g sushi king...ok je la..siap2 smua bda..jojom~

bromm...nek kete dgn ese, nabil nge serol..3kete td..satu kete lg nuar,wandin n fiq..satu kete lg dak puam hana nisa nad n nini..zappp smp kt sushi king..b4 tu g maye mghrib dlu..bru besh mau layan sushi..tgh kering pn aku kuar gak..haizz degil tol aku neh..njoy je manjang...malas pk pnjg..aku oder je trus ape yg aku nk mkn (tq r nisa tlg pilih gk td)

burppp..kyg2..jepun tol..next ktorg g lyn bowling kt greentown mall..kt ipoh parade time tu rmai sgt org..2game r layan..xperform sgt pn..2kali je strike..teruk3~ tp menang gak la 1game..njoy gak la dgn mbr2 smua..mostly ni sem last dorg..aku dgn nuar je x lg kot..nway, we r owez together..at least used to..hepi2 time..terharu gak la :)

aku rs cm mumbling je kt cni..yer sila stuju..hurm..smbg gak cter..then dlm kul11 g lepak pesanjung..mkn roti kosong satu je..besar gler roti dia...xabes aku mkn td..mkn 3org bru abes rsnye...besar xpe..lembut..sedap je lyn..hehu~ dok cni smp kul 115..g byr n blk..haa kt cni..ade metim tergempar sbenarnya..apekah? penyerahan kuasa berlaku..president club KJL bersara daa (fiq..sebulan je jd president) then president bru club diserahkan kpd wandin..ape?YB wandin..cmtu la lebih kurg...fiq lak dah dpt pgkat Tun..bendahari asrul...aku lak s/u? ese hicom activity n event..patut la byk activity lately...ese punye hal r nii..hahaha

zapppp...kul115 btolak blk..smp utp almost kul2pg...aku aku aku stress kah? wuuu

kesimpulan:
-sok pg msuk lab dgn sv (tunjuk ajar ku sifu, cuti aku kt cni r nmpknye...siapkan fyp!!)
-sok kamis..jumat..sabtu...ahad..isnin (12/05) 1st paper Malaysian Studies!-pg..
-(13/05) 2nd paper Engineers in Society-ptg
-(18/5) International Business-pg , (Petroleum Exploration,ptg
-(20/5) Basic Arabic Comunication-ptg.. wahaha..
-(22/05) Facilities Engineering, Transportation & Storage!-ptg

-studi week aku burn! haha..TAK sedih sbb sengaja!

akan ku teruskan perjuangan...aku tahu aku malas..tapi aku sedar dan aku TAHU aku harus teruskan juga..(studi) dimana MAMPU? dimana MAHU? again...last minute studi...arghh!!

kerana keperitan itu hanya sementara! :D

p/s: sori xde gambar! \o/