Tuesday, October 21, 2008

Angka?

salam, rini aku xg keje..mc la satu ari..bdn ni xbape sehat rsnye..tgh2 dok surfing kt umah ni..aku jmp benda ni..mm, share je la dgn smua org..mane taw bleh bg manfaat...

ANGKA 1:
Istiqamah itu satu jalan .awalnya kemulian,pertngahanya keselamatan, dan akhirnya adalah syurga yang menanti. 

ANGKA 2:
Dua titisan yang sangat bernilai di hari akhirat .dapat memadamkan kepanasan api di padang mahsyar :
1)Air mata orang yang menangis {bertaubat kepada Allah}terutama d malam hari.
2)Darah para syuhada d medan jihad fisabilillah. 

ANGKA 3:
Tiga perkara yang menjadi kesukaan dan kebahagian hidup rasulullah SAW:
1)Bau-bauan yang harum{wangi}
2)Isteri yang solehah
3)Cahaya mataku d dalam sembahyang.

ANGKA 4: 
Berkata Syaidina Ali karamullahuwajhah:Barangsiapa yang d berikan kepadanya empat perkara sesungguhnya dia telah d beri kebaikan dunia dan akhirat:
1)Sifat warak yang memeliharanya daripada apa yang d haramkan oleh Allah. 
2)Dia hidup bersama masyarakat dengan akhlak yang penyantun.
3)Malu yang meneghnya dari kejahilan org2 jahil.
4)Juga isteri solehah yang membantunya dalam urusan dunia dan akhirat.

ANGKA 5:
Berkata seorang soleh:Ubat bagi hati itu ada pada lima perkara: 
1)Membaca al-quran dengan tadabbur{ulang2}
2)Kosong perut.
3)Melakukan qiamullail.
4)Memohon ampun d waktu sahur.
5)Mendampingi orang2 soleh {ulamak}

ANGKA 6:
Enam cara2 menghindarkan dari iblis: 
1)Bertaqwa kepada allah d mana sahaja.
2)Selalu meminta pertolongan daripada Allah.
3)Selalu berzikir dan berwirid.
4)Memperbaharui taubat.
5)Memperbnyakkan istighfar
6)Selalu meningkatkan dan memperkemaskan ibadah d samping asasnya ilmu yang bermanafaat. 

ANGKA 7:
Tujuh anak-anak rasulullah SAW:
1)Qasim
2)Abdullah
3)Ibrahim
4)Zainab
5)Ruqaiyah
6)Fatimah
7)Umi kalsum

ANGKA 8:
Senjata2 perempuan yang boleh mendatangkan fitnah besar kepada islam dan umatnya: 
1)Air mata
2)Merajuk dan suka bermanja -manja
3)Berhias diri dan bergaya
4)Berpura -pura sakit
5)Senyuman
6)Penipuan
7)Kata-kata yang manis
8)Mempertakuti bahawa ia akan lari.

ANGKA 9:
Bila taqwa tidak ada,maka para ulama akan dikuasai oleh sembilan nafsu-nafsu berikiut: 
1)Sombong atau ego
2)Ujub dan riak
3)Hasad dengki
4)susah untuk menerima kbnaran dari orang lain
5)Ingin berlawan terutama sesama ulama
6)Gunakan ilmu sebagai alat untuk kepentingan dunia,pangkat, dan wang ringgit 
7)Pemarah
8)Ingin d hormati {gila puji}
9)Kalau mampu akan hidup bermewah- mewah.

ANGKA 10:
Ada sepuluh macam orang yang mayatnya tidak busuk dan tidak reput d dalam kubur dan mereka
akan bangun ke padang mahsyar dgan tubuh yang asal dari kubur: 
1)Para nabi dan rasul
2)Para ahli jihad{mujahid}
3)Para ahli ulama
4)Para syuhada
5)Huffazul quran
6)Imam atau pemimpin yang adil
7)Muazzin
8)Wanita yang mati kerana kelahiran{beranak}
9)Orang yang mati d bunuh atau dianiaya 
10)Orang yang mati pada siang atau d malam jumaat....

WASSALAM.....

"MUSLIM yang BAIK {SEJATI} ITU IALAH MUSLIM yang DAPAT MENYUSUN JIWA{rasa HATI} ,MENYUSUN FIKIRAN DAN MENYUSUN FIZIKALNYA"
Syeikhul Arqam...........

Wednesday, October 15, 2008

Majlis Raya Trainee~

kenapa hidup kena ada mood? kenapa aku yg selalu persoalkan mood...adakah kerteh yg bosan?atau aku yg masih terhuyung hayang..mencari identiti..ahaks!

.bleh tahan la.


.thanks pd yg sudi buat neh.


.hitam di luar, tp tidak di dalam.


.trainee kerteh region ;D


.haip!! budak2 besar men bellon.

.wuhuu.


.comtee gath..tenkiu :D

begini la lebih kurg keadaannya..mekaseh byk2 kpd comtee yg amat dedicated espeacilly bdk2 umah aku..xtdo mlm kami2 ni..tgh2 mlm buta isi air dlm bellon..pg2 esoknye prepare tmp tuh lg..sib baik la de member2 yg sanggup dtg awl dan tolong2 cket..

hasil btol gtah trainee area2 kerteh neh..drpd trainee pmo, pgb, emsb, optimal, petlin, ytl pn ade..mekaseh byk2..tanpa korg2 smua..xpenuh la mailbox kita kan..hopefully this memory will remain in ur heart..

Di sini kita pernah bertemu
Mencari warna seindah pelangi
Ketika kau menghulurkan tanganmu
Membawaku ke daerah yang baru

Kini dengarkanlah
Dendangan lagu tanda ikatanku
Kepadamu teman
Agar ikatan ukhuwah kan
Bersimpul padu

Kenangan bersamamu
Takkan ku lupa
Walau badai datang melanda
Walau bercerai jasad dan nyawa

setiap kenangan yg kita lalui bersama akan terus segar di ingatan, di hati.. smg kita semua berjaya dlm hidup..kehidupan yg penuh dgn ujian..bersabarlah menempuhinya :)

Wednesday, October 8, 2008

Malam itu..

Bismillah...salam sejahtera pd semua ;p
weng, syam, macha, deb, bear(beruang) dan aku...kesah 6 jejaka yg tercari-cari erti sebuah kepuasan dalam kehidupan internship..ngahaha..

dah kul12 lebih pn, ni cter psl mlm ni sebenarnya..haa lepas blk keje td deb myatakan hasrat hati nk g mekdi mlm ni..lps isyak katanya..aku ok je, then lps maghrib aku trus siap2..last2 smua bdk umah g mekdi termasuk lah abg tikot yg awl2 td xnk pegi...hehehe..


.mane satu abg tikot?.


dlm kete deb td 4org. deb, aku, weng, dan macha..syam dgn bear pegi dgn 'kenderaan' lain ;p
on the way tuh, ade la rs terhasrat nk g beraya kt umah bdk trainee yg bdekatan, tp syg, dah contek2 tu...tut tut..bunyi sms daa..korg dtg len kali eh..sori sgt..(mak dia tak bsedia agaknya) maklum la, btau lambat kan... mane nak sempat masak bes2 utk ktorg neh..kekeke..macha dgn weng sile take note..kang aku yg excited dgn 'keputusan' last minit itu.. wuhuu~


.tba2 je deb mtk 20sen.

huhu..mmg xnk cter pnjg2..zap zap smp d mekdi..mcm2 cter kuar..maklum la..da lps raya..bukan slalu satu umah leh kuar lepak2 cmneh...apepon mlm tu mmg bes..

.macha yg asik tmenung (middle).




.bear(beruang) jiwang nehh.


ikutkan nk cter gak psl osmate2 aku neh...intern kat cni xkn bermakna tanpa kamu2 smua...stat dari men pes, g menderu, chemerong, kontan smp la karok..mkn2 smua...isk3...akan ku rindui saat2 manis bersama..no women no cry..live life to the fullest! hehe..

kla wei...smbung len kali lak...byk lg memory mahu ku coretkn dicni...bye2~