Tuesday, September 16, 2008

F.R.I.E.N.D

hanya utk mereka yg mgerti apekah itu ertinya sebuah persahabatan. kawan dtg dan pergi mengikut perjalanan masa. hari ini aku di sini, mereka yg menemaniku, semalam aku di sana, kau yg mjadi temanku. hakikatnya dalam kehidupan, manusia berhubung dgn komunikasi, siapalah aku tanpa bicara kata-kata mu.

dlm gelap malam, 
aku berjalan sendirian, 
tiba2 kau dtg mbawa cahaya, 
ke mana saja aku pergi,
kau tetap datang menemani aku,
terima kasih buatmu teman,
semoga esok masih ada sinar,
utk kita terus berjalan,
sepanjang bara api kehidupan..

.5Efisien MRSM jeli.


.ATU night (intec).


.HACC.


.UG-06 (utp).


.gath kelate (utp).


Friday, September 12, 2008

Superman!

wuhuu..baru balik dari kontan..berbuka dan 'berteraweh' kat berjaya megamall dan east cost :P
hasrat hati menemani my man faris mbeli jam tgn utk mak ayah dia tercapai jua akhirnya.

.zZz.

jam 10pg td kami bertolak ke kontan. aku pn xtahu sebenarnya plan jalan2 hari ini, yg aku tahu teman faris, peanut and kak zai kuar shopping ke kontan sahaja. smp ke kontan kami terus ke bowling part, 3game kami men td.wahh amat lenguh kakiku ini. xdpt gak nk pecah rekod lame aku..td plg tinggi dpt 183..haih 187 bla la nk potong ko..isk3...

lepas men bowling kami berpecah, faris jalan2 dengan aku, peanut dn akaknya mcm biasa la shopping sakan, penuh kete blk td..dgn dapur letrik nye, water filter and mcm2 lg. misi utama ke kedai jam. agak byk pilihan, faris terus ke seiko section, aku hanya usha satu kedai jam tu dlu,wahaha. seiko? alein delon? alba? bonia? fossil? timex? adus, mane satu nk pilih ni, bajet dlm 500rm, cmtu la bajet seorg student sbg anak yg prihatin pd mak ayah, wah nk beli jam bes2..big clap for faris.hehehehe.

last2 alein delon gak yg mjadi pilihan hati, 550rm terbang utk hadiah raya mak serta hari jadi ayahnya raya nanti...zZz terus kami ke cinema, tgk2 muvi ape yg bes utk ditonton, hm faris nk tgk muvi deception, aku layan je la, lg pn dia yg nk supot muvi,wuhuuu besnya...muvi tu jalan cter xmenarik sgt kot 18pL..'kurus' la pose aku arini agaknya...opss, sebelum tgk muvi, kami masuk satu butik, hm, lawa plak baju hujan ni, faris mmg dah aim dri td baju belang2 hitam putih cam org dlm penjara tuh, tgk baju superman, trus dia capai gak then masuk ke blk psalinan.

aku kat luar je time tu, usha2 baju, tiba2 sorg budak jerit2 kat bapak dia, "ayah nk baju tu, baju superman tu."isk3, minat tol bdk kecik neh, usia dlm 4,5 thn kot. ayah bdk tu buat xthu je, cian btol..tiba2, ahahaha, xtaw kenapa aku lak yg capai baju superman tu, mane la bdk ni nk muat baju besar ni, utk aku muat la..."tuk..tuk..tuk... wei faris, bukak pintu, aku nk msuk gak." wink kat dlm blk psalinan, dua org jejaka men 'try' baju itu, tanpa byk ckp kami terus kuar, salesgirl tu rilek je ckp "nk pkai trus ke?" (sambil gunting tanda harga kt koler baju aku).isk, cm taw2 je akak neh. yela, terus aku bayar.wahaha.

lps tgk muvi, kami jalan2 jap n bbuka puasa kat mekdi sahaja dlm bjaya megamall tu jgk. then kami bgegas ke east cost sejurus selepas itu. ape nk buat eh, jalan2 je la, dlm east cost tu, tiba2 seorg pompuan belasan tahun(org yg jual asam kt dlm tuh) jerit2 superman!!! sambil senyum kambeng...ngahaha..jalan jela sambil bls senyumannya itu. ape org nk ckp xkesah la, dah mmg boria pn. kekekeke.. then sbelum balik, sempat gak kami mkn sushi kt situ. thanks to kak zai for that treat,huhu.

.identiti faris yg sebenar.


'S' for sabri :D


.dalam toilet pn jadi.

dlm kul1030 aku drive and kami bergerak pulang.....sekian~

Kad Raya

hari ini bakal masuk hari ke-12 berpuasa. tepat jam8 td aku tiba di ofis seperti biasa (kdg2 mmg sengaja dtg lambat) ape lagi kerja seorg trainee macam aku ni. currently im doing internship program at petronas gas berhad, transmission operation division, kerteh regional office under pipeline section. sudah hampir 4bulan aku di sini. lamanya nak smp 9th jan 2009, baru lah internship aku berakhir. (malas tol nk buat weekly report!)

seperti biasa aku terus duduk di workstation sambil login com,mail and communicator yg aku gunakan utk chat bersama kwn2ku yg lain. sv aku mcm xde di ofis, staff2 yg lain sama je mcm aku di meja masing2.biasanya time2 mcm ni mmg mereka pn duduk mbaca email selain refer schedule utk tugasan harian.

bln puasa ni aku mmg malas nk g site, mmg niat aku nak berada di ofis sahaja hari ni. selepas baca dan reply mail dri mailbox, aku terus bukak pendrive, smlm di rumah mmg aku taip sepatah dua utk disertakan dlm kad raya utk org2 yg tersyg. sedang khusyuk aku edit2 surat tu, aku dpt sms dri deb (slh sorg osmate umah sewa), owh lupe plak dia suruh aku anta dia kat bus stop kul11 nanti.skg jam hampir kul10.

ala, tak sempat plak aku nk print surat2 tu, xpela, blk nti je aku print dan siapkn trus smuanya.aku gerak awl dgn deb sbb dia nak balik umah dulu, utk bersiap2.sampai je di rumah zZz aku terus tido (kejap je dlm 15minit). lps tu jam11 aku anta deb kt bus stop, ingat nk trus blk ofis, tp mata aku ni mamai la plak, ape lg trus mbelok ke rumah blk la (sambung tdo). lagipon smlm mmg aku tdo lmbt dlm kul3pg, kul5 lak dah kena bgn sahur.patutla mengantok smcm je lg ni,hehe.

dlm kul1 lebih aku tersedar dri tdo, alamak tiba2 je ade lg 2org osmate ku kt umah, ntah bla dorg balik aku pn xtaw. aku trus smbg tdo smp la kul3, ingt nk blk ofis dlm kul4, lupe plak ari ni kamis so blk kul4 la. urghhh mmg malas nk bgn, namun ku gagahkn jgk utk siapkn mission aku utk ari ni kt ofis siapkan kad raya,huhu.

smp je d ofis, ramai plak staff kat dlm, smua dah balik dri keje msing2.xde hal la, aku nye ofis ade 2org je engr pipeline termasuk sv aku dan dlm 7,8 org tech pipeline, so selaku engr no3 xdiiktiraf selamba je aku masuk ofis and terus ke meja aku. selama aku intern kat cni xpenah plak dorg tya aku pegi mane ke ape ke kalau2 tiba aku hilang, mmg bes gler r.mayb dorg ingat aku ikut mane2 tech g site kot.huhu

tanpa buang masa aku trus smbg edit dan print tulisan2 aku tu.dan inilah hasilnya.......


yesss akhirnya misi aku utk hari ni berjaya.huhu.jam4 lebih aku pn bgerak pulang meninggalkan ofis kesayanganku itu.hehehe. (sempat jgk aku beli setem kt pos office sblum smp ofis td).

p/s: arap2 sv aku xkan penah baca blog aku.wahahaha~ sekian!

Wednesday, September 10, 2008

kehidupan

rutin kehidupan yg menjanjikan ribuan malah jutaan emosi, khayalan, tanggungjawab dan soal nilai sama ada individu atau group. dugaan yg membawa kpd desakan hati dan perasaan, yg menggesa utk berani berhadapan dgn kenyataan.

mlmnya adalah peluang utk bermimpi, impian yg terbina saban hari tanpa sedar, adakalanya membuatkan diri asyik terfikirkan untung rugi satu-satu perbuatan.

tabahkah diri ini, kuatkah? sabarkah? sesungguhnya aku malu berhadapan dengan Mu ya Allah.soal syukur, cukup mengertikah diri ini. soal hati mengelodak mengharap pada kasih sayang daripada setiap insan kerdil. apakah yg ada pada diri seorg bergelar remaja?

"March forth, whether you are light (being healthy, young and wealthy) or heavy (being ill, old and poor), strive hard with your wealth and your lives in the Cause of Allâh. This is better for you, if you but knew." (At-Taubah:41)

semoga hari esok, dan esoknya masih ada sinar utk hambaMu ini.jika ilmu itu cahaya, peribadi itu permata.kepadaMu aku berserah diri.setiap detik yg ku lalui adalah milikMu, maka peliharalah diri kami sbagaimana yg Engkau kehendaki, bimbinglah kami yg amat lemah dccmu.
jika kehidupan ini umpama pantai yg luas, setiap debu-debu pasir itu adalah detik-detik kehidupan kami,dilanda panas, ribut, banjir dan kemarau, tetapkanlah hati-hati kami utk menagih kasih syg hya dariMu ya Allah...ameen.

Mencari Damai

salam..
at fisrt, aku pon tak sure kenapa aku buat blog ni, biasala, bila ramai member2 men blog, mula la rasa nak ada blog sndri...dorg smua da lame, aku lak baru nk berjinak-jinak..ahaha...rasa lain mcm plak..layan je la..memang aku ni xde bakat seni nk menulis..xpela, nk ade blog sendiri gak!huhu...rsnya dlu aku penah gak buat blog..tp smp aku pn dah lupe blog tu, nk kata bz xde la bz sgt, tah la..terkubur je la yg lame tuh,huhu...

untuk 1st entry ni, biar la aku amik kesempatan ucapkan selamat berpuasa kat semua org. arap2 ramadhan kali ni lebih baik dari sebelumnya..ari ni da 10ramadhan kot, kiranye da abis 1/3 bln neh..tak lama lagi dah nk raya...huahua tak sabarnya nk balik rumah..

ikutkan aku ni memang suke baca blog org,best nye cter2 dorg tuh, semuanya soal idup la masing2, asyik baca psl kesah idop org je..idop aku bagaimana?tanda soal di situ..dot dot dot