Friday, November 14, 2008

Chemerong Waterfall

wink...yerp! it's not a potrait..it's not photoshop made too..it's real..kagum gak la dgn tmp neh..smg terpelihara utk generasi seterusnya...macha dgn weng dah pon tido..aku je yg tgh buat psl..hehe..esok nk g kontan..nk tgk muvi n men bowling...hehu!

.1st time.

haa nk sgt taw psl chemerong waterfall..lets me abadikan satu dua kata2 di tempat ini..waterfall yg tertinggi kt malaysia or in other words yg tertinggi kat asia tenggara. inilah hebatnya intern kt kerteh, sometimes u'll have a really good times else a really damn bored time.wahaha..

.2nd time.

wut we have here? mcD kfc?mundane words...now mesra mall da bukak..
ape ade?secret recipe, piza, starbuck..watever you name it. dekat je dgn umah..merempit pn lyn~ dgn pes2008 yg da lapok, now we have pes2009 with 2day unstoppable downloaded from bitcomet, hehe.

enuf bout kerteh, here we go..chemerong..da 2kali pegi..next saturday will be another day i'll be there..hopefully..insyaAllah...3x!

.satu ari nti nk hiking kt cni.


haaa...gambar yg atas n bwh ni yg mula2 aku g dlu. time tu aku xintern pn lg..semangat tol g visit member mat yie, amir,dll..dgn sape lg klu x si faris ni yg temankan drive dri kelantan smp paka...5jam gak la..smp je cni dorg da plan siap2 nk dtg chemerong ni..huhu..mekaseh2!

.besnye time neh.


yg bwh ni plak gmbr yg aku pegi time aku yg intern..xsangka plak dpt placement kt cni gak..hehu..4org je kn..smua my osmate yg gler sempoi n bes..lg 3tah mane hilang..awl2 bdk umah ktorg de 7org..tp skg da tgl 6 pn...nas dlm kenangan...yg mane?yg plg kiri tu la nas...n bkn utpian..he's a good boy..bes kwn dgn die neh..sporting n ske "men angin"...huhu..

.2nd.


.huarghhh.

apepon...wherever we are..who we are..safety tu penting..tgk papan tanda tuh..hati2 la selalu yer..kata org, hidup hanya sekali, live life to the fullest..bergembira tu penting, gelak2, hepi2..ada masanya...hakikat hidup manusia yg bdepan dgn ujian demi ujian...tabah dan sabarlah..masa yg berlalu biarkan berlalu..semalam dah pon jd sejarah, hari ini bakal berlalu pergi..esok? esok masih ada...insyaAllah. jd bdk baik eh! :D

.safety first.

hari demi hari...bermain dgn masa..the time u sad..the time u hepi..the time u feel bored..no matter when the time is running...gagahlah bdepan dgn hidup..u r never alone...ya Allah, hanya padaMu jua tempat kami berserah diri..peliharalah kami dgn redhaMu, perlindungan dan taufiq hidayahMu..sesungguhnya kami tidak mengetahui, mereka tidak mengetahui..hanya Tuhan yg tahu..adalah hikmah disebalik segala kejadian.
 

so damn bored!

apakah ertinya kebosanan dlm hidup?when u do nothin in that day.life juz like water without flowing, dead! im not really dead, i have lots of stuff to be done, but still im doing nuthin, pondering what to do.lets call it my bad day!!

huarghh like wanna scream loudly! sad me.pity me. macha alwaz ask me, apa sebenarnya yg kita cari dlm idup?i dun wanna say i dun noe, try to ans it, life life life..when u r around people u luv, u feel the most calmness (if that word existed) environtment.. ples ans y..y life alwaz seem complicated meanwhile genius is make something complicated to simple.so how to make life simple?

.im alone.

what happen to our heart?to my heart?dry without luv..in my own sad n lonely world!omg, my dose is empty, i need to inject some medecine to pretend me happy!write it big.. to PRETEND me happy!  :(

Tuesday, October 21, 2008

Angka?

salam, rini aku xg keje..mc la satu ari..bdn ni xbape sehat rsnye..tgh2 dok surfing kt umah ni..aku jmp benda ni..mm, share je la dgn smua org..mane taw bleh bg manfaat...

ANGKA 1:
Istiqamah itu satu jalan .awalnya kemulian,pertngahanya keselamatan, dan akhirnya adalah syurga yang menanti. 

ANGKA 2:
Dua titisan yang sangat bernilai di hari akhirat .dapat memadamkan kepanasan api di padang mahsyar :
1)Air mata orang yang menangis {bertaubat kepada Allah}terutama d malam hari.
2)Darah para syuhada d medan jihad fisabilillah. 

ANGKA 3:
Tiga perkara yang menjadi kesukaan dan kebahagian hidup rasulullah SAW:
1)Bau-bauan yang harum{wangi}
2)Isteri yang solehah
3)Cahaya mataku d dalam sembahyang.

ANGKA 4: 
Berkata Syaidina Ali karamullahuwajhah:Barangsiapa yang d berikan kepadanya empat perkara sesungguhnya dia telah d beri kebaikan dunia dan akhirat:
1)Sifat warak yang memeliharanya daripada apa yang d haramkan oleh Allah. 
2)Dia hidup bersama masyarakat dengan akhlak yang penyantun.
3)Malu yang meneghnya dari kejahilan org2 jahil.
4)Juga isteri solehah yang membantunya dalam urusan dunia dan akhirat.

ANGKA 5:
Berkata seorang soleh:Ubat bagi hati itu ada pada lima perkara: 
1)Membaca al-quran dengan tadabbur{ulang2}
2)Kosong perut.
3)Melakukan qiamullail.
4)Memohon ampun d waktu sahur.
5)Mendampingi orang2 soleh {ulamak}

ANGKA 6:
Enam cara2 menghindarkan dari iblis: 
1)Bertaqwa kepada allah d mana sahaja.
2)Selalu meminta pertolongan daripada Allah.
3)Selalu berzikir dan berwirid.
4)Memperbaharui taubat.
5)Memperbnyakkan istighfar
6)Selalu meningkatkan dan memperkemaskan ibadah d samping asasnya ilmu yang bermanafaat. 

ANGKA 7:
Tujuh anak-anak rasulullah SAW:
1)Qasim
2)Abdullah
3)Ibrahim
4)Zainab
5)Ruqaiyah
6)Fatimah
7)Umi kalsum

ANGKA 8:
Senjata2 perempuan yang boleh mendatangkan fitnah besar kepada islam dan umatnya: 
1)Air mata
2)Merajuk dan suka bermanja -manja
3)Berhias diri dan bergaya
4)Berpura -pura sakit
5)Senyuman
6)Penipuan
7)Kata-kata yang manis
8)Mempertakuti bahawa ia akan lari.

ANGKA 9:
Bila taqwa tidak ada,maka para ulama akan dikuasai oleh sembilan nafsu-nafsu berikiut: 
1)Sombong atau ego
2)Ujub dan riak
3)Hasad dengki
4)susah untuk menerima kbnaran dari orang lain
5)Ingin berlawan terutama sesama ulama
6)Gunakan ilmu sebagai alat untuk kepentingan dunia,pangkat, dan wang ringgit 
7)Pemarah
8)Ingin d hormati {gila puji}
9)Kalau mampu akan hidup bermewah- mewah.

ANGKA 10:
Ada sepuluh macam orang yang mayatnya tidak busuk dan tidak reput d dalam kubur dan mereka
akan bangun ke padang mahsyar dgan tubuh yang asal dari kubur: 
1)Para nabi dan rasul
2)Para ahli jihad{mujahid}
3)Para ahli ulama
4)Para syuhada
5)Huffazul quran
6)Imam atau pemimpin yang adil
7)Muazzin
8)Wanita yang mati kerana kelahiran{beranak}
9)Orang yang mati d bunuh atau dianiaya 
10)Orang yang mati pada siang atau d malam jumaat....

WASSALAM.....

"MUSLIM yang BAIK {SEJATI} ITU IALAH MUSLIM yang DAPAT MENYUSUN JIWA{rasa HATI} ,MENYUSUN FIKIRAN DAN MENYUSUN FIZIKALNYA"
Syeikhul Arqam...........

Wednesday, October 15, 2008

Majlis Raya Trainee~

kenapa hidup kena ada mood? kenapa aku yg selalu persoalkan mood...adakah kerteh yg bosan?atau aku yg masih terhuyung hayang..mencari identiti..ahaks!

.bleh tahan la.


.thanks pd yg sudi buat neh.


.hitam di luar, tp tidak di dalam.


.trainee kerteh region ;D


.haip!! budak2 besar men bellon.

.wuhuu.


.comtee gath..tenkiu :D

begini la lebih kurg keadaannya..mekaseh byk2 kpd comtee yg amat dedicated espeacilly bdk2 umah aku..xtdo mlm kami2 ni..tgh2 mlm buta isi air dlm bellon..pg2 esoknye prepare tmp tuh lg..sib baik la de member2 yg sanggup dtg awl dan tolong2 cket..

hasil btol gtah trainee area2 kerteh neh..drpd trainee pmo, pgb, emsb, optimal, petlin, ytl pn ade..mekaseh byk2..tanpa korg2 smua..xpenuh la mailbox kita kan..hopefully this memory will remain in ur heart..

Di sini kita pernah bertemu
Mencari warna seindah pelangi
Ketika kau menghulurkan tanganmu
Membawaku ke daerah yang baru

Kini dengarkanlah
Dendangan lagu tanda ikatanku
Kepadamu teman
Agar ikatan ukhuwah kan
Bersimpul padu

Kenangan bersamamu
Takkan ku lupa
Walau badai datang melanda
Walau bercerai jasad dan nyawa

setiap kenangan yg kita lalui bersama akan terus segar di ingatan, di hati.. smg kita semua berjaya dlm hidup..kehidupan yg penuh dgn ujian..bersabarlah menempuhinya :)

Wednesday, October 8, 2008

Malam itu..

Bismillah...salam sejahtera pd semua ;p
weng, syam, macha, deb, bear(beruang) dan aku...kesah 6 jejaka yg tercari-cari erti sebuah kepuasan dalam kehidupan internship..ngahaha..

dah kul12 lebih pn, ni cter psl mlm ni sebenarnya..haa lepas blk keje td deb myatakan hasrat hati nk g mekdi mlm ni..lps isyak katanya..aku ok je, then lps maghrib aku trus siap2..last2 smua bdk umah g mekdi termasuk lah abg tikot yg awl2 td xnk pegi...hehehe..


.mane satu abg tikot?.


dlm kete deb td 4org. deb, aku, weng, dan macha..syam dgn bear pegi dgn 'kenderaan' lain ;p
on the way tuh, ade la rs terhasrat nk g beraya kt umah bdk trainee yg bdekatan, tp syg, dah contek2 tu...tut tut..bunyi sms daa..korg dtg len kali eh..sori sgt..(mak dia tak bsedia agaknya) maklum la, btau lambat kan... mane nak sempat masak bes2 utk ktorg neh..kekeke..macha dgn weng sile take note..kang aku yg excited dgn 'keputusan' last minit itu.. wuhuu~


.tba2 je deb mtk 20sen.

huhu..mmg xnk cter pnjg2..zap zap smp d mekdi..mcm2 cter kuar..maklum la..da lps raya..bukan slalu satu umah leh kuar lepak2 cmneh...apepon mlm tu mmg bes..

.macha yg asik tmenung (middle).




.bear(beruang) jiwang nehh.


ikutkan nk cter gak psl osmate2 aku neh...intern kat cni xkn bermakna tanpa kamu2 smua...stat dari men pes, g menderu, chemerong, kontan smp la karok..mkn2 smua...isk3...akan ku rindui saat2 manis bersama..no women no cry..live life to the fullest! hehe..

kla wei...smbung len kali lak...byk lg memory mahu ku coretkn dicni...bye2~

Tuesday, September 16, 2008

F.R.I.E.N.D

hanya utk mereka yg mgerti apekah itu ertinya sebuah persahabatan. kawan dtg dan pergi mengikut perjalanan masa. hari ini aku di sini, mereka yg menemaniku, semalam aku di sana, kau yg mjadi temanku. hakikatnya dalam kehidupan, manusia berhubung dgn komunikasi, siapalah aku tanpa bicara kata-kata mu.

dlm gelap malam, 
aku berjalan sendirian, 
tiba2 kau dtg mbawa cahaya, 
ke mana saja aku pergi,
kau tetap datang menemani aku,
terima kasih buatmu teman,
semoga esok masih ada sinar,
utk kita terus berjalan,
sepanjang bara api kehidupan..

.5Efisien MRSM jeli.


.ATU night (intec).


.HACC.


.UG-06 (utp).


.gath kelate (utp).


Friday, September 12, 2008

Superman!

wuhuu..baru balik dari kontan..berbuka dan 'berteraweh' kat berjaya megamall dan east cost :P
hasrat hati menemani my man faris mbeli jam tgn utk mak ayah dia tercapai jua akhirnya.

.zZz.

jam 10pg td kami bertolak ke kontan. aku pn xtahu sebenarnya plan jalan2 hari ini, yg aku tahu teman faris, peanut and kak zai kuar shopping ke kontan sahaja. smp ke kontan kami terus ke bowling part, 3game kami men td.wahh amat lenguh kakiku ini. xdpt gak nk pecah rekod lame aku..td plg tinggi dpt 183..haih 187 bla la nk potong ko..isk3...

lepas men bowling kami berpecah, faris jalan2 dengan aku, peanut dn akaknya mcm biasa la shopping sakan, penuh kete blk td..dgn dapur letrik nye, water filter and mcm2 lg. misi utama ke kedai jam. agak byk pilihan, faris terus ke seiko section, aku hanya usha satu kedai jam tu dlu,wahaha. seiko? alein delon? alba? bonia? fossil? timex? adus, mane satu nk pilih ni, bajet dlm 500rm, cmtu la bajet seorg student sbg anak yg prihatin pd mak ayah, wah nk beli jam bes2..big clap for faris.hehehehe.

last2 alein delon gak yg mjadi pilihan hati, 550rm terbang utk hadiah raya mak serta hari jadi ayahnya raya nanti...zZz terus kami ke cinema, tgk2 muvi ape yg bes utk ditonton, hm faris nk tgk muvi deception, aku layan je la, lg pn dia yg nk supot muvi,wuhuuu besnya...muvi tu jalan cter xmenarik sgt kot 18pL..'kurus' la pose aku arini agaknya...opss, sebelum tgk muvi, kami masuk satu butik, hm, lawa plak baju hujan ni, faris mmg dah aim dri td baju belang2 hitam putih cam org dlm penjara tuh, tgk baju superman, trus dia capai gak then masuk ke blk psalinan.

aku kat luar je time tu, usha2 baju, tiba2 sorg budak jerit2 kat bapak dia, "ayah nk baju tu, baju superman tu."isk3, minat tol bdk kecik neh, usia dlm 4,5 thn kot. ayah bdk tu buat xthu je, cian btol..tiba2, ahahaha, xtaw kenapa aku lak yg capai baju superman tu, mane la bdk ni nk muat baju besar ni, utk aku muat la..."tuk..tuk..tuk... wei faris, bukak pintu, aku nk msuk gak." wink kat dlm blk psalinan, dua org jejaka men 'try' baju itu, tanpa byk ckp kami terus kuar, salesgirl tu rilek je ckp "nk pkai trus ke?" (sambil gunting tanda harga kt koler baju aku).isk, cm taw2 je akak neh. yela, terus aku bayar.wahaha.

lps tgk muvi, kami jalan2 jap n bbuka puasa kat mekdi sahaja dlm bjaya megamall tu jgk. then kami bgegas ke east cost sejurus selepas itu. ape nk buat eh, jalan2 je la, dlm east cost tu, tiba2 seorg pompuan belasan tahun(org yg jual asam kt dlm tuh) jerit2 superman!!! sambil senyum kambeng...ngahaha..jalan jela sambil bls senyumannya itu. ape org nk ckp xkesah la, dah mmg boria pn. kekekeke.. then sbelum balik, sempat gak kami mkn sushi kt situ. thanks to kak zai for that treat,huhu.

.identiti faris yg sebenar.


'S' for sabri :D


.dalam toilet pn jadi.

dlm kul1030 aku drive and kami bergerak pulang.....sekian~

Kad Raya

hari ini bakal masuk hari ke-12 berpuasa. tepat jam8 td aku tiba di ofis seperti biasa (kdg2 mmg sengaja dtg lambat) ape lagi kerja seorg trainee macam aku ni. currently im doing internship program at petronas gas berhad, transmission operation division, kerteh regional office under pipeline section. sudah hampir 4bulan aku di sini. lamanya nak smp 9th jan 2009, baru lah internship aku berakhir. (malas tol nk buat weekly report!)

seperti biasa aku terus duduk di workstation sambil login com,mail and communicator yg aku gunakan utk chat bersama kwn2ku yg lain. sv aku mcm xde di ofis, staff2 yg lain sama je mcm aku di meja masing2.biasanya time2 mcm ni mmg mereka pn duduk mbaca email selain refer schedule utk tugasan harian.

bln puasa ni aku mmg malas nk g site, mmg niat aku nak berada di ofis sahaja hari ni. selepas baca dan reply mail dri mailbox, aku terus bukak pendrive, smlm di rumah mmg aku taip sepatah dua utk disertakan dlm kad raya utk org2 yg tersyg. sedang khusyuk aku edit2 surat tu, aku dpt sms dri deb (slh sorg osmate umah sewa), owh lupe plak dia suruh aku anta dia kat bus stop kul11 nanti.skg jam hampir kul10.

ala, tak sempat plak aku nk print surat2 tu, xpela, blk nti je aku print dan siapkn trus smuanya.aku gerak awl dgn deb sbb dia nak balik umah dulu, utk bersiap2.sampai je di rumah zZz aku terus tido (kejap je dlm 15minit). lps tu jam11 aku anta deb kt bus stop, ingat nk trus blk ofis, tp mata aku ni mamai la plak, ape lg trus mbelok ke rumah blk la (sambung tdo). lagipon smlm mmg aku tdo lmbt dlm kul3pg, kul5 lak dah kena bgn sahur.patutla mengantok smcm je lg ni,hehe.

dlm kul1 lebih aku tersedar dri tdo, alamak tiba2 je ade lg 2org osmate ku kt umah, ntah bla dorg balik aku pn xtaw. aku trus smbg tdo smp la kul3, ingt nk blk ofis dlm kul4, lupe plak ari ni kamis so blk kul4 la. urghhh mmg malas nk bgn, namun ku gagahkn jgk utk siapkn mission aku utk ari ni kt ofis siapkan kad raya,huhu.

smp je d ofis, ramai plak staff kat dlm, smua dah balik dri keje msing2.xde hal la, aku nye ofis ade 2org je engr pipeline termasuk sv aku dan dlm 7,8 org tech pipeline, so selaku engr no3 xdiiktiraf selamba je aku masuk ofis and terus ke meja aku. selama aku intern kat cni xpenah plak dorg tya aku pegi mane ke ape ke kalau2 tiba aku hilang, mmg bes gler r.mayb dorg ingat aku ikut mane2 tech g site kot.huhu

tanpa buang masa aku trus smbg edit dan print tulisan2 aku tu.dan inilah hasilnya.......


yesss akhirnya misi aku utk hari ni berjaya.huhu.jam4 lebih aku pn bgerak pulang meninggalkan ofis kesayanganku itu.hehehe. (sempat jgk aku beli setem kt pos office sblum smp ofis td).

p/s: arap2 sv aku xkan penah baca blog aku.wahahaha~ sekian!

Wednesday, September 10, 2008

kehidupan

rutin kehidupan yg menjanjikan ribuan malah jutaan emosi, khayalan, tanggungjawab dan soal nilai sama ada individu atau group. dugaan yg membawa kpd desakan hati dan perasaan, yg menggesa utk berani berhadapan dgn kenyataan.

mlmnya adalah peluang utk bermimpi, impian yg terbina saban hari tanpa sedar, adakalanya membuatkan diri asyik terfikirkan untung rugi satu-satu perbuatan.

tabahkah diri ini, kuatkah? sabarkah? sesungguhnya aku malu berhadapan dengan Mu ya Allah.soal syukur, cukup mengertikah diri ini. soal hati mengelodak mengharap pada kasih sayang daripada setiap insan kerdil. apakah yg ada pada diri seorg bergelar remaja?

"March forth, whether you are light (being healthy, young and wealthy) or heavy (being ill, old and poor), strive hard with your wealth and your lives in the Cause of Allâh. This is better for you, if you but knew." (At-Taubah:41)

semoga hari esok, dan esoknya masih ada sinar utk hambaMu ini.jika ilmu itu cahaya, peribadi itu permata.kepadaMu aku berserah diri.setiap detik yg ku lalui adalah milikMu, maka peliharalah diri kami sbagaimana yg Engkau kehendaki, bimbinglah kami yg amat lemah dccmu.
jika kehidupan ini umpama pantai yg luas, setiap debu-debu pasir itu adalah detik-detik kehidupan kami,dilanda panas, ribut, banjir dan kemarau, tetapkanlah hati-hati kami utk menagih kasih syg hya dariMu ya Allah...ameen.

Mencari Damai

salam..
at fisrt, aku pon tak sure kenapa aku buat blog ni, biasala, bila ramai member2 men blog, mula la rasa nak ada blog sndri...dorg smua da lame, aku lak baru nk berjinak-jinak..ahaha...rasa lain mcm plak..layan je la..memang aku ni xde bakat seni nk menulis..xpela, nk ade blog sendiri gak!huhu...rsnya dlu aku penah gak buat blog..tp smp aku pn dah lupe blog tu, nk kata bz xde la bz sgt, tah la..terkubur je la yg lame tuh,huhu...

untuk 1st entry ni, biar la aku amik kesempatan ucapkan selamat berpuasa kat semua org. arap2 ramadhan kali ni lebih baik dari sebelumnya..ari ni da 10ramadhan kot, kiranye da abis 1/3 bln neh..tak lama lagi dah nk raya...huahua tak sabarnya nk balik rumah..

ikutkan aku ni memang suke baca blog org,best nye cter2 dorg tuh, semuanya soal idup la masing2, asyik baca psl kesah idop org je..idop aku bagaimana?tanda soal di situ..dot dot dot